Ruben Koelman wint Beste aardbeienslof van Nederland 2021

Beste aardbeienslof 2021_foto Chantal Arnts

Foto: Chantal Arnts

Ruben Koelman van banketbakkerij Wim Koelman Brood-Bakket-Bonbons uit Heemskerk maakt de beste aardbeienslof van Nederland 2021. Dat bepaalde de vakjury op 26 mei. Het doel van de wedstrijd was om de traditionele aardbeienslof een verrassende twist te geven.

Zachtfruitkeurmerk Prestige daagde bakkers en patissiers uit om hun eigen signatuur te geven aan de klassieke aardbeienslof. Naast de titel ‘Beste Aardbeienslof van Nederland’ maakten de deelnemers kans op verschillende prijzen winnen, waaronder een seizoen lang verse Prestige-aardbeien voor in de bakkerij, een Le Nouveau Chef-koksbuis en een reportage in het volgende Prestige-magazine.

De jury

Op 26 mei keurde de jury op het World Food Center in Ede bijna vijftig inzendingen. Via een livestream maakte juryvoorzitter Hidde de Brabander de winnaar bekend. Naast Hidde bestond de jury uit Prestige-ambassadeur Jurgen Koens en lid van Nederlands Patisserie Team Bart de Gans. Zij kozen unaniem voor Ruben. "De aardbeienslof van Ruben Koelman heeft echt gewonnen op smaak, en vooral op de verfijnde balans tussen alle verschillende smaken, met anijs, venkel en rabarber en natuurlijk aardbeien. Hij heeft echt de uitdaging gezocht, en gekozen voor bijzondere ingrediënten en technieken. Daarmee is de winnende aardbeienslof de perfecte combinatie van de traditionele aardbeienslof met een unieke eigen touch."

Winnaar Ruben Koelman

Beste aardbeienslof 2021_foto livestream

Ruben kreeg patisserie bijna letterlijk met de paplepel ingegoten in de bakkerij van zijn vader Wim Koelman Brood-Bakket-Bonbons in Heemskerk. Ruben moest even pauze nemen tijdens zijn stage bij Huize van Wely om het goede nieuws in ontvangst te nemen: "Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen! Ik ben pas net 18 geworden en loop nog stage. Maar het leek me een mooie uitdaging om mee te doen, en ik wilde graag iets nieuws bedenken. Ik denk dat ik gewonnen heb door het gebruik van bijzondere smaken als venkel, anijs en rabarber, die ik mooi in balans heb gebracht voor een extra frisse smaak." De tweede en derde prijs gingen naar Joost Mekking van Bakkerij Mekking uit Bennekom en Henry de Groot van Bakkerij Oonk uit Hengelo.

Nieuwe wedstrijd

Juryvoorzitter Hidde De Brabander kijkt tevreden terug op de wedstrijd. "Er waren enorm veel aanmeldingen, wat echt bijzonder is voor een nieuwe wedstrijd. Fantastisch dat er zoveel animo voor was! De kwaliteit van de inzendingen was ook hoog. Alle deelnemers hebben de uitdaging opgezocht. Bij de ene inzending lag de focus vooral op smaak, bij de ander op de presentatie, mooi om te zien. Wat ons als jury betreft was dit het begin van een mooie nieuwe traditie om patisserieklassiekers in een nieuw jasje te steken!"

Lees ook
‘Als patissier moet je goed kunnen plannen’

‘Als patissier moet je goed kunnen plannen’

Jordi van Eden (26) maakte dit voorjaar de Beste Bonbon van Nederland. Een prijs die hij nooit verwacht had, want oorspronkelijk werkte hij als kok in sterrenzaken. Vier jaar geleden maakte hij de overstap naar de patisserie: “Het verfijnde werk en de ­creativiteit spreken me aan.”

Meester Patissiers helpen studenten mboRijnland voor examen patissier

Meester Patissiers helpen studenten mboRijnland voor examen patissier

Studenten van mboRijnland doen deze week examen voor de eenjarige opleiding Patissier. Meester patissiers Bart de Gans en Peter Remmelzwaal namen de studenten mee in de nieuwste ontwikkelingen, innovaties en huidige trends.

Coupe du Monde de la Pâtisserie 2021 zet in op ecologisch en verantwoord

Coupe du Monde de la Pâtisserie 2021 zet in op ecologisch en verantwoord

De Coupe du Monde de la Pâtisserie (World Pastry Cup) staat in 2021 in het teken van duurzaamheid. Zo mogen de patissiers geen additieven en kleurstoffen gebruiken en in de keuze van producten die ze verplicht moeten gebruiken. De Coupe du Monde de la Pâtisserie vindt plaats 0- 24 en 25 september tijdens de voedselbeurs Sirha in Lyon.