Drie kandidaten gingen de strijd aan voor de Gouden Gard Boulangerie. Maarten maakt een showstuk in thema Italiaanse Autosport. Hij won hiermee niet alleen de harten van de jury, ook op social media werd zijn showstuk als beste beoordeeld.
Maarten is geen onbekende van de wedstrijden. In 2021 won hij ook al de allereerste editie van de Talentenprijs Boulangerie. Vorig jaar werd hij in deze categorie tweede.
Op de tweede plek eindigde Wesley Schlösser met zijn showstuk Onderwaterwereld. De bronzen gard was voor Arie de Vries met het showstuk in het thema ‘80’s pop music’.
Tijdens de prijsuitreiking werd ook aandacht geschonken aan Nick Banus, de winnaar van Gouden Gard 2021, die vorig jaar is overleden.
Winnaars talentenprijzen
De jury van de Talentenprijs beoordeelde in de categorie patisserie het desserttaartje van Tijs Hermkens als beste. Tijs deed vorig jaar ook al mee, toen eindigde hij als derde. Het podium werd dit jaar aangevuld met Lars van der Laan en Linda Brederoo, die als tweede en derde eindigden.
De deelnemers kregen in de categorie Boulangerie de opdracht om verschillende producten te maken, zoals een desembrood en een getoerd gerezen. De winnaar was Esmee Ammerlaan, tevens ook de winnaar van de consumentenprijs. Het podium voor de Talentprijs Boulangerie werd aangevuld door Bart de Muijnck en Inge Kampers.
Winnaars consumentenprijs
De redactie van Bakkers in bedrijf was heel de dag aanwezig. De redactie reikt jaarlijks de Consumentenprijs uit. Het was een dag vol kritisch proeven als jury, met 25 taartjes in de categorie patisserie en daarna boulangerie met baguettes, bladerdeeg en brioche. De talenten hadden de opdracht om producten te maken in het thema ‘elements of nature’.
De winnaars van de consumentenprijs krijgen een interview in Bakkers in bedrijf. Met deze interviews hoopt de redactie andere lezers te motiveren om ook deel te nemen aan de komende wedstrijden, zodat de Gouden Gard zich kan blijven voortzetten.
In tegenstelling tot de jury van de Talentenprijs, die ook let op techniek, is er bij de Consumentenprijs puur beoordeeld op uiterlijk en smaak. In de winkel gaat de consument voor het mooiste product, de decoratie en presentatie. Maar of een klant het product nog een keer koopt, heeft te maken met de smaak. De keuze is bij patisserie gevallen op het de taart met een unieke smaak. De winnaar van de consumentenprijs patisserie is Niels van Kleij geworden, met 'een werelds taartje' met yuzu.
De keuze was bij boulangerie snel gemaakt, er waren drie deelnemers dit jaar. De winnaar was Esmee Ammerlaan met haar mooie en lekkere honingraatjes, gevlochten brioche, gevulde brioche, gebogen croissants, sier baguette en traditionele baguette. Esmee Ammerlaan is een gemotiveerde deelnemer, want zij heeft ook meegedaan in de categorie patisserie met haar 'honey bee' taartje en eindigde hier op de vijfde plaats.
Overzicht van de uitslag
Talentenprijs Patisserie:
1e plaats – Tijs Hermkens
2e plaats – Lars van der Laan
3e plaats – Linda Brederoo
Talentenprijs Boulangerie:
1e plaats – Esmee Ammerlaan
2e plaats – Bart de Muijnck
3e plaats – Inge Kampers
Social Media Prijs:
Maarten Kasper
Consumentenprijs Patisserie:
Niels van Kleij
Consumentenprijs Boulangerie:
Esmee Ammerlaan