Keuringsdienst van Waarde onderzoekt term meergranen

4 mouten brood Ireks_foto Oscar van der Wijk (BIB4-2018)

Foto: Oscar van der Wijk

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde stond donderdag 1 april in het teken van meergranen. Wanneer is een product meergranen? Om antwoord op de vraag te krijgen bezoeken de panelleden een molenaar, bakkers en docent. Ook bellen ze met verschillend producenten.

De term meergranen wordt niet meer alleen gebruikt voor brood, maar ook voor allerlei andere producten zoals beschuit, pannenkoekenmeel en tortilla's. Wanneer is een product meergranen? Hierop komen veel verschillende antwoorden. Uit onderzoek van de etiketten van de verschillende meergranenproducten komt ook een beeld naar voren dat veel producten slechts twee granen bevatten. Ook over de verhouding van de ingrediënten stelt het panel vragen. In hoeverre proef je in een tortilla 0,7 procent rogge?

Warenwetbesluit

Voor brood zijn de regels voor meergranen vastgelegd in het nieuwe warenwetbesluit. In meergranenbrood moeten meer dan twee granen zitten. Qua verhouding mag 90 procent van het brood uit een meelsoort staan en de overige 10 procent uit andere granen. Maar deze regels gelden niet voor andere producten.

Smaak en gezond

Meergranenproducten zijn populair. De eerste reden hiervoor is de smaak. De bakkers zijn het erover eens dat meergranenbrood een lekker brood is. Een andere reden voor de populariteit is dat meergranen gezond klinkt. De bakkers zijn hier heel duidelijk over. Meergranen betekent niet meer vezels en hoeft dus niet gezonder te zijn. Ook het idee dat donkerbruin brood gezonder is dan licht halen ze onderuit. Dat wordt bepaald door de hoeveelheid mout. 

Heb je de uitzending niet gezien? Deze is online terug te kijken op de website van Keuringsdienst van Waarde.

 

 

Dossiers
Lees ook
Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Diverse media besteedden aandacht aan dit onderwerp. De Keuringsdienst van Waarde maakte een uitzending over meergranenbrood, Radar schreef op haar site een artikel met bovengenoemde kop. Welke broodsoort is nu wat?

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Het Bakery Sweets Center start op 12 mei voor de tweede keer met de Basiscursus Gistdegen. Tijdens deze cursus staat de basis van het broodbakken centraal. Deelnemers krijgen in tien lesdagen, verdeeld over tien weken, een introductie in de bakkerij.

‘We zijn jonge ondernemers met een passie voor het vak’

‘We zijn jonge ondernemers met een passie voor het vak’

Samen met zijn zus Vera startte Maarten ten Brinke (26) ruim vijf jaar geleden zijn eigen bakkerij in het centrum van Ommen. Broer en zus leerden het bakkersvak van hun vader, maar toch is hun zaak Sis & Bro Bakery gebaseerd op een heel ander concept, met coffee-to-go en desembroden. “We wilden elkaar niet in de weg zitten.”