Keuringsdienst van Waarde onderzoekt term meergranen

2 april 2021 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Oscar van der Wijk

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde stond donderdag 1 april in het teken van meergranen. Wanneer is een product meergranen? Om antwoord op de vraag te krijgen bezoeken de panelleden een molenaar, bakkers en docent. Ook bellen ze met verschillend producenten.

De term meergranen wordt niet meer alleen gebruikt voor brood, maar ook voor allerlei andere producten zoals beschuit, pannenkoekenmeel en tortilla's. Wanneer is een product meergranen? Hierop komen veel verschillende antwoorden. Uit onderzoek van de etiketten van de verschillende meergranenproducten komt ook een beeld naar voren dat veel producten slechts twee granen bevatten. Ook over de verhouding van de ingrediënten stelt het panel vragen. In hoeverre proef je in een tortilla 0,7 procent rogge?

Warenwetbesluit

Voor brood zijn de regels voor meergranen vastgelegd in het nieuwe warenwetbesluit. In meergranenbrood moeten meer dan twee granen zitten. Qua verhouding mag 90 procent van het brood uit een meelsoort staan en de overige 10 procent uit andere granen. Maar deze regels gelden niet voor andere producten.

Smaak en gezond

Meergranenproducten zijn populair. De eerste reden hiervoor is de smaak. De bakkers zijn het erover eens dat meergranenbrood een lekker brood is. Een andere reden voor de populariteit is dat meergranen gezond klinkt. De bakkers zijn hier heel duidelijk over. Meergranen betekent niet meer vezels en hoeft dus niet gezonder te zijn. Ook het idee dat donkerbruin brood gezonder is dan licht halen ze onderuit. Dat wordt bepaald door de hoeveelheid mout. 

Heb je de uitzending niet gezien? Deze is online terug te kijken op de website van Keuringsdienst van Waarde.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?