Het is bijna tijd voor de BakkersVakWedstrijden 2018

Bakkersvakwedstrijd

Woensdag 14 november vinden de BakkersVakWedstrijden plaats. Begonnen als een regionale wedstrijd voor Noord-Nederlandse bakkers, zijn deze wedstrijden uitgegroeid tot een landelijk evenement, waaraan bakkers uit heel Nederland deelnemen. Vorig jaar won Echte Bakker Herman Schepers de kampioensbokaal voor de beste brood-, koek- en banketbakker. Nieuwkomer Landwaart Culinair was de grote winnaar met vijf trofeeën en de titel Kampioen Banketbakker 2017.

Bakkersvakwedstrijden 2018

Deelnemende bakkers kunnen hun producten op dinsdag 13 november tussen 13.00 en 16.00 uur inleveren bij het Fries Congrescentrum. Degene die de producten inlevert krijgt bij binnenkomst een envelop met wedstrijdnummers, en moet zelf de producten uitpakken en voorzien van een nummer. De jury beoordeelt dinsdagavond alle producten. Alle belangrijke informatie voor de deelnemers staat in het wedstrijdboekje op de website van de organisatie.

Het thema voor het sierstuk is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden. Een sierstuk mag gemaakt zijn van chocolade, brooddeeg of suikerwerk, zolang het maar uit 90 procent eetbare producten bestaat. Oneetbare onderdelen mogen alleen ter ondersteuning worden gebruikt.

Prijsuitreiking

Woensdag 14 oktober vindt de prijsuitreiking plaats. Vanaf 15.00 zijn de zalen van het Fries Congrescentrum in Drachten geopend en kan iedereen de wedstrijdproducten en de showtafels bekijken. De prijsuitreiking begint om 17.00 en is in handen van cabaretier, zanger en presentator Arno van der Heijden.

Lees ook
Vroeger was niet alles beter

Vroeger was niet alles beter

Toen ik mijn bakkersopleiding volgde, moesten we leren om met mixen te werken. De mix afwegen, zout, gist en water erbij en draaien maar. Op de zak stond meestal wel hoelang je moest mengen en kneden. Bij banket werkten we veel met poedertjes.

'Ik ben erop gebrand om de bakker te ontzorgen'

'Ik ben erop gebrand om de bakker te ontzorgen'

Frans van der Koogh begint deze maand als Commercieel Adviseur bij Veenhuizen, waarbij hij zich zal richten op de bakkerijen in het MKB. Op zijn veertiende stond hij al iedere zaterdag in de bakkerij. De bakkersbranche kent dus geen geheimen voor hem. “Tijdens mijn carrière heb ik vaak aan de grondstoffen kant gezeten, maar de techniek heeft me altijd...

Veenhuizen en Vipam helpen banketbakkerij Sier bij uitbreiding met ijs

Veenhuizen en Vipam helpen banketbakkerij Sier bij uitbreiding met ijs

Banketbakkerij J.M. Sier is een familiebedrijf in Volendam, opgericht door Jaap Sier (86) en inmiddels overgenomen door zijn twee zoons, Bert en Jack. Dankzij een geslaagde samenwerking tussen Vipam en de Veenhuizen Groep hebben de bakkers hun assortiment kunnen verrijken met ijstaarten.