‘Oudewijvenkoek is de grootste uitdaging’

21 november 2022 Michelle de Koning

Nederlands kampioen Koekbakken Bakkerij Vreugdenhil

“Ik sta nu op het podium, maar mijn vader is er eigenlijk het hele jaar mee bezig dus alle eer aan hem”, zegt Chris Vreugdenhil van Bakkerij Vreugdenhil als hij de trofee voor Nederlands kampioen Koekbakken tijdens de BakkersVakWedstrijden in Heerenveen in handen krijgt. Niet lang daarna wordt hij dan ook vergezeld door zijn vader en de rest van de familie.

Jan Vreugdenhil is inderdaad de drijvende kracht achter deze titel. “We deden ook mee met brood en banket en dat doen we met het hele team”, vertelt hij terwijl hij na afloop van de uitreiking de koeken van zijn collega-bakkers nog bekijkt. “Zelf bemoei ik me vooral met het koekbakken. Dat vind ik heel mooi om te doen.” jan is dan ook erg blij met de prijs. “Het is echt Fries hè, dat koekbakken. Dan is het wel heel mooi dat wij uit Maasdijk die prijs mee naar huis nemen”, lacht hij.

Het winnen van prijzen is niet nieuw voor bakkerij Vreugdenhil. Vorig jaar ging het team ook met vijf trofeeën naar huis waaronder toen de Kampioensbokaal. “Een wedstrijd is als een examen: daar doe je extra en je uiterste best voor. Natuurlijk wijken de inzendingen niet enorm af van wat wij dagelijks verkopen: daarmee zou je jezelf gigantisch in de vingers snijden. Maar wij zetten voor onze inzendingen wel de extreme puntjes op de i. Hoe is de structuur van een brood? Is het kopje mooi aflopend? Het zijn details die zelfs de meest kritische consument niet opvallen. Maar wij zien ze wel. En wij willen dat het perfect is”, vertelde Chris Vreugdenhil afgelopen februari daarover in Bakkers in bedrijf nummer 1.

Favoriet: oudewijvenkoek

“Drie jaar geleden won ik voor het eerst een prijs met ontbijtkoek”, vertelt Jan. “Dat was echt heel mooi. Vorig jaar waren we gedeeld eerst, maar dan kiezen ze één winnaar en dat waren wij niet. Daarom is het nu heel bijzonder dat we Nederlands kampioen Koekbakken zijn geworden.” Koek is echt zijn ding zo maakt hij duidelijk. “Oudewijvenkoek is misschien wel mijn favoriet. Dat vind ik het moeilijkst en daarmee behaalden we het minste resultaat deze keer, maar dat maakt het ook zo mooi: het is de grootste uitdaging.” 

Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk is de eerste Nederlands kampioen koekbakken. De bakkerij behaalde deze titel met een score van 315 punten voor de producten: taaipop, ontbijtkoek, notenkoek en oudewijvenkoek. Met hun ontbijtkoek en gevulde ontbijtkoek sleepte de bakkerij ook nog twee wisseltrofeeën in de wacht. Bovendien werd Bakkerij Vreugdenhil tweede in de strijd om het Nederlands kampioenschap Banketbakken.

Eerste Nederlandse kampioenschappen

Tijdens de BakkersVakWedstrijden stonden dit jaar voor het eerst drie nationale titels op het spel. Bakkerij Marten Boonstra uit Akkrum werd Nederlands kampioen banketbakken, Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen mag zich Nederlands kampioen broodbakken noemen en Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk nam de titel Nederlands kampioen koekbakken mee naar huis.

De volledige uitslagen van de BakkersVakWedstrijden staan op de website van de stichting BakkersVakWedstrijden.

Altijd op de hoogte blijven?