Vakfeest in Heerenveen

15 december 2022 Michelle de Koning

Foto door Michelle de Koning

Drie bakkerijen mogen zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen. De BakkersVakWedstrijden – voor het eerst in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen – waren drukbezocht. Bakkers grepen de wedstrijd aan voor een avond teambuilding en gezelligheid in deze lastige tijd.

Deze twee zijn de kracht van het bedrijf”, zegt eigenaar Marten Boonstra terwijl hij wijst op Arjen Hoekstra en Antje Landheer. Samen vieren ze in Heerenveen dat Bakkerij Marten Boonstra in Akkrum is uitgeroepen tot Nederlands kampioen Banketbakken. “Als ik bij ons in de vitrine kijk, ziet alles er heel mooi en strak uit en dat is aan Arjen te danken”, vervolgt Marten Boonstra de lofzang op zijn medewerkers. Arjen Hoekstra – die nu zo’n tien jaar bij de bakker in Akkrum werkt – knikt instemmend. “We hoorden vanavond veel over oefenen, oefenen, oefenen maar bij ons speelt kijken ook een heel belangrijke rol. Goed kijken wat je doet en altijd opletten of het mooi en recht is. Vruchtjes moeten bijvoorbeeld altijd dezelfde kant op liggen, op dat soort dingen let ik altijd.” Marten laat ondertussen een foto zien van een vitrine in Akkrum.

Nederlandse kampioenschappen
Dit jaar vonden de eerste ‘BakkersVakWedstrijden nieuwe stijl’ plaats. In plaats van de winnaars Top 10 of Banketbakkers Top 5 mogen drie winnaars van 2022 zich Nederlands kampioen noemen:
1. Nederlands kampioen Broodbakken (busbrood, kleinbrood, gevuld brood, vloer desembrood, getoerd gerezen en krokantbrood/stokbrood);
2. Nederlands kampioen Banketbakken (dessert­taartje, cake, chocoladewerk, stukwerk, korstwerk en koekjes);
3. Nederlands kampioen Koekbakken (ontbijtkoek, oudewijvenkoek, gevulde koek en taaitaai).

Top 3: Nederlands kampioen Broodbakken
1 Echte Bakker Herman Schepers (Sleen)
2 Gommans, De Echte Bakker (Sevenum)
3 Bakkerij Nollen (Hengevelde)

Top 3: Nederlands kampioen Banketbakken
1 Bakkerij Marten Boonstra (Akkrum)
2 Bakkerij Vreugdenhil (Maasdijk)
3 Echte Bakker De Korenaar (Surhuisterveen)

Top 3: Nederlands ­kampioen Koekbakken
1. Bakkerij Vreugdenhil (Maasdijk)
2. Echte Bakker Herman Schepers (Sleen)
3. Ambachtsbakker Sybesma (Boksum)

Superstrakke vitrine
“Ik wilde op een gegeven moment net even wat meer doen”, vertelt Marten. “Zo’n tien jaar geleden, toen Arjen net bij ons was begonnen, zijn we aan de slag gegaan om dingen wat anders dan anders aan te pakken.” Zo verkoopt Bakkerij Marten Boonstra bijvoorbeeld een vierkante gevulde koek. “En we zijn eens helemaal gestopt met de verkoop van appelpunten.” Arjen: “Dat vinden klanten wel even gek, maar ze zijn ook weer heel blij als je het dan wel weer een keer maakt.” Marten wil zijn klanten verrassen en dat mensen speciaal komen voor het mooie gebak. “Mooie producten, die superstrak in de vitrine staan, daarmee wilde ik me onderscheiden. Arjen en Antje zorgen daarvoor.” Arjens motto is dan ook: eerst goed en dan snel. Marten lacht: “Ik ben wat meer van het efficiënte, maar onze combinatie is goed.”
In die combinatie speelt ook Antje Landheer een belangrijke rol. Een ambitieuze jonge bakker die onlangs nog de Talentenprijs Patisserie bij de Gouden Gard won. “Ik vind wedstrijden heel leuk, ik ga graag de uitdaging aan”, vertelt ze. En ze is kritisch, geven Arjen en Marten aan. Lachend reageert Antje: “Ja, ik vind dat we voor de BakkersVakWedstrijden eigenlijk te weinig geoefend hebben.”

Nachtje doorgehaald
Het weekend voor de BakkersVakWedstrijden haalde Roy Schepers samen met zijn vader Herman nog een nacht door om alle producten die hij dinsdag 8 november in moest leveren precies naar wens te krijgen. En daar plukte hij de vruchten van: Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen werd bij de BakkersVakWedstrijden in Heerenveen Nederlands kampioen Broodbakken.

“We werken het hele jaar door aan verbetering van onze producten, maar zo vlak voor de wedstrijden was ik toch over sommige zaken nog niet helemaal tevreden”, vertelt Roy. “Dus heb ik het weekend voor de wedstrijd nog doorgehaald met mijn vader”, lacht hij met de bokaal in handen. Op het podium tijdens de uitreiking zei hij het ook al: “Ik ben erg fanatiek, ik doe er alles voor wat nodig is.” Roys ouders, ook op het podium, knikten instemmend: zo kennen zij hun zoon. Vader Herman Schepers weet trouwens als geen ander wat je ervoor moet doen, want hij werd in 2017 kampioen. “Toen was het vooral mijn vader en werkte ik daaraan mee. Nu is het ook 80-20, maar dan omgekeerd”, vertelt Roy over het verschil met vijf jaar geleden.

Roy werkte dus op de valreep nog aan wat producten die hij op dinsdag moest inleveren. “Ik vond de croissants nog slecht en ook het kleinbrood was nog niet goed. Om dat te verbeteren maakten we veel verschillende kleine deegjes en veranderden we steeds iets. Net zolang tot we tevreden waren.” En dat hem dat dan het weekend kost, daar zit hij niet mee. “Alles wat met brood te maken heeft, vinden we leuk. Dat is echt ons ding.”

Favoriet: oudewijvenkoek
“Ik sta nu op het podium, maar mijn vader is er eigenlijk het hele jaar mee bezig, dus alle eer aan hem”, zei Chris Vreugdenhil van Bakkerij Vreugdenhil nadat hij de beker Nederlands kampioen Koekbakken in handen kreeg. Niet lang daarna werd hij dan ook vergezeld door zijn vader en de rest van de familie.
Jan Vreugdenhil is inderdaad de drijvende kracht achter deze titel. “We deden ook mee met brood en banket en dat doen we met het hele team”, vertelt hij terwijl hij na afloop van de uitreiking de koeken van zijn collega-bakkers nog bekijkt. “Zelf bemoei ik me vooral met het koekbakken. Dat vind ik heel mooi om te doen.” Jan is dan ook erg blij met de prijs. “Het is echt Fries hè, dat koekbakken. Dan is het wel heel mooi dat wij uit Maasdijk die prijs mee naar huis nemen”, lacht hij.

Het winnen van prijzen is niet nieuw voor bakkerij Vreugdenhil. In 2021 ging het team ook met vijf trofeeën naar huis, waaronder de Kampioensbokaal. “Een wedstrijd is als een examen: daar doe je extra en je uiterste best voor. Natuurlijk wijken de inzendingen niet enorm af van wat wij dagelijks verkopen, daarmee zou je jezelf gigantisch in de vingers snijden. Maar wij zetten voor onze inzendingen wel de extreme puntjes op de i. Hoe is de structuur van een brood? Is het kopje mooi aflopend? Het zijn details die zelfs de meest kritische consument niet opvallen. Maar wij zien ze wel. En wij willen dat het perfect is”, zei Chris Vreugdenhil afgelopen februari daarover.
“Drie jaar geleden won ik voor het eerst een prijs met ontbijtkoek”, vertelt Jan. “Dat was echt heel mooi. Vorig jaar waren we gedeeld eerst, maar dan kiezen ze één winnaar en dat waren wij niet. Daarom is het nu heel bijzonder dat we Nederlands kampioen Koekbakken zijn geworden.” Koek is echt zijn ding, zo maakt hij duidelijk. “Oudewijvenkoek is misschien wel mijn favoriet. Dat vind ik het moeilijkst en daarmee behaalden we het minste resultaat deze keer, maar dat maakt het ook zo mooi: het is de grootste uitdaging.”

Talent van het Jaar 2022
Thijn van Randwijk van Nijstad de Echte Bakker uit Oosterwolde is Talent van het Jaar geworden. Hij haalde de hoogste score met de producten roomboterkoekjes, vlechtbroodjes en getoerd gerezen gevuld (hartig & zoet). Thijn won ook de Trofee Talent van het Jaar roomboterkoekjes. De Talent Trofee vlechtbroodjes ging naar Jordi Vliegendehond ­(Bakkerij Vliegendehond, Wolvega). Rianne van de Vlugt (Echte Bakker Slagter, Coevorden) won de Talent Trofee Getoerd gerezen gevuld.

Winnaars Trofeeën
Net als voorgaande jaren werden wisselbokalen uitgereikt in alle categorieën.
Deze worden ter beschikking gesteld door een van de sponsoren.

Trofee innovatie Desemsnack Echte Bakker van der Veer (Barneveld)
Trofee oliebollen Gevulde oliebollen Echte Bakker Steenbergen (Meppel)
Trofee roggebrood Roggebrood (blok) Bakkerij Boonstra (De Knipe)
Trofee suikerbrood Suikerbrood Echte Bakker van der Veer (Barneveld)
Trofee taaitaai Taaipop Echte Bakker Herman Schepers (Sleen)
Trofee ontbijtkoek Ontbijtkoek Bakkerij Vreugdenhil (Maasdijk)
Trofee ontbijtkoek gevuld Notenkoek Bakkerij Vreugdenhil (Maasdijk)
Trofee oudewijvenkoek Oudewijvenkoek Ambachtsbakker Sybesma (Boksum)
Trofee roomboterkoekjes Roombotersprits Bakkerij Marten Boonstra (Akkrum)
Trofee korstwerk Roomboter amandelletter B Bakkerij Dunselman (Den Helder)
Trofee chocolade Vormbonbons 2 soorten Chocolaterie De Swaen (Kampen)
Trofee desserttaartje Bavaroisetaartje Patisserie Tummers (Heemstede)
Trofee cake Roombotercake Bakkerij Gorthuis (Hoofddorp)
Trofee stukwerk Gevulde koek Bakkerij Marten Boonstra (Akkrum)
Trofee kleinbrood Zachte witte bollen Echte Bakker Herman Schepers (Sleen)
Trofee getoerd gerezen Croissants Echte Bakker Herman Schepers (Sleen)
Trofee busbrood Volkorenbusbrood Bakkerij Vliegendehond (Wolvega)
Trofee gevuld brood Weihnachtsstol Echte Bakker Herman Schepers (Sleen)
Trofee krokantbrood Ciabatta Gommans, De Echte Bakker (Sevenum)
Trofee desembrood Desem vloerbrood Echte Bakker Jorink (Raalte)

De winnende producten bekijken?
Van alle producten staat een foto op de website
van de BakkersVakWedstrijden

Altijd op de hoogte blijven?