Geen Nederlands patent meer op Ethiopisch teff-graan

Bakkers in bedrijf_Teff

Er rust niet langer een Nederlands patent op het Ethiopische oergraan Teff. De Haagse rechtbank verklaarde de patenten van Ancientgrain nietig. De termijn voor het hoger beroep is inmiddels verlopen en dat betekent dat Bakels Senior verder kan met de ontwikkeling van producten met teff.

Teff is een unieke graansoort uit Ethiopië. Het graan heeft een zeer fijne korrel, is rijk aan mineralen en eiwitten, en glutenvrij. Twee Drentse ondernemers, Jans Roosjen en Hans Turkensteen van Ancientgrain, kochten in 2003 een lading zaad van de Ethiopische graansoort teff en vroegen patent aan voor een ‘meelmengsel omvattende teffmeel’ en voor de ‘verwerking van nagerijpt teffmeel’. Dit betekende dat Ethiopië niet langer het intellectuele eigendom had van dit graan. De regering stapte daarom in 2018 naar het Hof van Arbitrage van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs om de patenten terug te krijgen.

In Nederland ging het balletje al eerder rollen. In de aanloop naar de Olympische Spelen bracht Bakels een met teff gemaakt 'sportbrood' op de markt. Ancientgrain betichtte het bedrijf van inbreuk op de patenten. Samen met teff-leverancier Millets Place en het NLO (Nederlands Octrooi centrum) ging Bakels hiertegen in. De rechtbank in Den Haag gaf hen 21 november gelijk. "de patenten op het millennia-oude graan ‘ontberen inventiviteit", aldus de rechtbank. Ancientgrain had tot 7 februari om in hoger beroep te gaan, maar deed dit niet. "We hebben geen zin om weer het hele traject in te gaan", zegt Roosjen tegen de Volkskrant.

Bakels Senior laat in een persbericht weten zeer verheugd te zijn. Ronald Menting, managing director van Bakels Senior: "Wij zijn verheugd dat het recht uiteindelijk zijn beloop heeft gekregen. Op korte termijn zullen wij van ons laten horen hoe de Nederlandse bakkerijwereld haar voordeel kan doen met deze uitspraak."

*Foto: Flickr

Lees ook
Vakmanschap, de beste grondstoffen en een duurzaam proces

Vakmanschap, de beste grondstoffen en een duurzaam proces

Het Genootschap voor de Bakkerij bestaat tachtig jaar en koos een mooi thema om dat te vieren: Grip op Grondstoffen. De eerste bijeenkomst van het jaar vond plaats bij Bakkerij van Vessem van Jos Huijbregts in Haarlem. Een uitgesproken keuze, want een bakker met een duidelijke mening: “Wij zijn in de afgelopen jaren door grondstoffenleveranciers...

Teff ten prooi aan Drentse biopiraterij

Teff ten prooi aan Drentse biopiraterij

Het wordt ‘biopiraterij’ genoemd, het aan de haal gaan met en patenteren van al lange tijd geproduceerde agrarische producten. Zo hebben Nederlanders patent op een 5.000 jaar oud Ethiopisch graan. Door Huib Stam - Foodlog Twee Drentse ondernemers, Jans Roosjen en Hans Turkensteen, kochten in 2003 een lading zaad van de Ethiopische graansoort teff en...

Finaleplaats Tritordeum in de Nutrition Greenhouse contest

Finaleplaats Tritordeum in de Nutrition Greenhouse contest

De Spaanse start-up Agrasys is een van de tien finalisten in de Nutrition Greenhouse contest van PepsiCo. Agrysys dankt de finaleplaats aan de introductie van de nieuwe graansoort Tritordeum. Nutrition Greenhouse contest In de Nutrition Greenhouse contest daagt PepsiCo start-ups uit om zich te ontwikkelen tot een volwaardig en duurzaam bedrijf. Hiervoor...

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.