Beko OmzetBarometer signaleert grote verschillen tussen bakkers

Beko Omzet Barometer_week 26-2019

Beko Advies maakt vandaag (16 juli) de resultaten van de Beko Omzet Barometer tot en met week 26  bekend. De resultaten geven een goed beeld van het eerste halfjaar van 2019. In de gegevens is rekening gehouden met het effect van de btw-verhoging. De gegevens van 2018 zijn omgerekend naar het nieuwe btw-tarief van 9%.

Pasen vorig jaar erg vroeg, waardoor het eerste kwartaal een min in zowel kassabonnen als omzet laat. het tweede kwartaal lag de omzet daardoor veel hoger in vergelijking met vorig jaar. Met name de gemiddelde besteding lag veel hoger. De aanloop naar Pasen had hierop een belangrijke invloed. Daarbij kwam dat de vakantie min of meer direct volgde op de Paasdagen. In geld waren de Paasomzetten gelijk aan vorig jaar.

Het aantal kassabonnen over het tweede kwartaal was hoger dan in 2018, maar de index 100 werd net niet gehaald. Beko Advies: "Vaak zien we na een prijsverhoging wat klanten afhaken en de stapeling van hogere kosten en een hoger btw-tarief maakten dat de prijzen met minimaal 5 procent stegen, zo schatten wij in. We zien een 2,9 procent hogere gemiddelde besteding terwijl de btw-verhoging daar al op verrekend is. Feitelijk ligt de besteding in geld dan circa 6 procent hoger dan vorig jaar. Uiteindelijk resteert een netto-omzetstijging van 1,6 procent."

Beko signaleert tussen verschillende deelnemers enorme verschillen. Deze kunnen zelfs binnen één onderneming optreden. Plaatselijke marktomstandigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Beko Advies: "Ondanks dat de bakker het op prijs nooit gaat winnen van de supermarkt, zien we wel dat de prijsgevoeligheid van de kopende consument groot is. We kennen voorbeelden van bedrijven waar het reclame-aandeel in de omzet meer dan 20 procent bedraagt. We zien wel dat broodaanbiedingen vaak door bestaande klanten wordt gekocht. Gelet op het dalende klantenaantal moet er wel voorzichtig met deze klanten worden omgesprongen. Wel is de vraag gerechtvaardigd hoeveel marge u bereid bent weg te geven om deze klanten te behouden of kan er ergens anders compensatie worden gevonden?"

Dossiers
Lees ook
Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Eenvoudige maatregelen kunnen energiekosten bij bakkers fors verlagen

Eenvoudige maatregelen kunnen energiekosten bij bakkers fors verlagen

De energierekening is de afgelopen jaren fors hoger geworden. Dat geldt niet alleen voor reguliere huishoudens, maar ook voor bakkers die als zakelijke klant stroom en gas afnemen bij een energiebedrijf. Afhankelijk van de grootte van de bakkerij is er sprake van prijsstijgingen die variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro’s.

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen.

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...