Ambachtelijke bakkers heersen in top AD Oliebollentest

28 december 2015

SPIJKENISSE – Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse is de winnaar geworden van de 23e editie van de AD Oliebollentest. De jury haalde bij de winkel aan de Nieuwstraat 183 ‘een topbol’, die het die het cijfer tien en het predicaat ‘uitmuntend’ scoort. Voskamp herhaalt daarmee het kunststukje dat hij in 2010 ook al een keer presteerde. ‘Knapperig van buiten, luchtig van binnen. Bakker Arnold Kabbedijk levert weer een prestatie van formaat. Jaar na jaar bij de top. Dat is grote klasse’, roemt het AD de winnende oliebol.

Ambacht overheerst

Opvallend is dat ambachtelijke bakkers overheersen in de top-20 van de 2015-editie van de AD Oliebollentest. De complete top-3 bestaat uit warme bakkers. Zo eindigt oud-winnaar Bakkerij Olink uit Maarsen op de tweede plaats (‘Fantastische oliebol’) en pakt Brood- en banketbakkerij Jan Pieter Duin uit Tiel de derde stek (‘Een bolletje van wereldklasse’). Bakkerij Vliegendehond uit Wolvega (6e), Bakkerij Eshuis uit Moerkapelle (7e), Bakkerij/Restaurant Vroeg uit Bunnik ( 9e) en Bakkerij Lorkeers uit Nijverdal (10e) completeren de top-10.

'Mooiste prijs'

“Dit is voor een bakker de mooiste prijs die hij kan winnen. Dan word je wel even emotioneel'', laten de winnende oliebollenbakkers Arnold Krabbedijk en Dick van Dalen in een eerste reactie optekenen in het AD. Opmerkelijk is verder dat veel gebakkramen onderaan de 164-verkoopadressen tellende lijst staan. De slechtst scorende bakker met het cijfer 5,5 is Bakkerij Sterk op de 145e stek. ‘Na veel hogere noteringen in voorgaande jaren laat Sterk nu een flinke steek vallen. Vlak van smaak, mede door te weinig vulling. Ook klef. Afwijkende geur. Snel vergeten maar’, noteert de jury.

Bekijk hier de volledige lijst.

Altijd op de hoogte blijven?