Herman Schepers wint landelijke oliebollenkeuring Echte Bakkersgilde

14 december 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

De winnaar van de 20e landelijke oliebollenkeuring van het Echte Bakkersgilde is Herman Schepers uit Sleen. Binnen een week tijd sleept bakker Roy Schepers na de beste kerststol deze tweede hoofdprijs in de wacht. Dat datzelfde geldt voor Gommans, De Echte Bakker uit Sevenum. Voor hem na een tweede plaats met zijn stol nu ook het zilver voor zijn oliebollen. De derde plaats gaat naar Vermeij in Kampen.

Zaterdag 10 december konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen insturen en deelnemen aan de wedstrijd die op één dag gehouden werd. De keuring werd uitgevoerd door vakspecialisten: de Meesters Boulanger Wietse Schiere (Royal Koopmans) en Mark Plaating (Zeelandia) en productontwikkelaar Carlo Sinke (AB Mauri). Zij lieten weten dat het niveau van de inzendingen echt hoger lag dan vorige jaren. Ook het verschil aan de top was heel erg klein en er werd flink gediscussieerd over de beste vijf. “De charme van een oliebol ligt opgesloten in een dunne krokante korst en een zachte binnenkant. Dat is bij de winnaars van dit jaar perfect voor elkaar. Het zijn bovengemiddeld goede bollen,” aldus de jury.

Blije winnaars

Roy Schepers reageert blij verrast. “Dit had ik niet verwacht. Ik deed dit jaar voor het eerst mee om ook in de ranking voor Beste Echte Bakker zo goed mogelijk te scoren. Dat het dan meteen een eerste prijs wordt is heel verrassend voor mij.”

Bas Gommans is reuzeblij met zijn tweede plaats. “We zijn al weken bezig met oliebollen bakken en na het winnen van de 2 e prijs met de stollen kwamen we met het hele team in de flow en hebben we alles op alles gezet voor een goed resultaat met de oliebollen. Deze tweede plek is boven verwachting!”

René Vermeij is aan het hardlopen als hij het goede nieuws hoort. “Daar ben ik heel blij mee,” reageert hij, nog een beetje buiten adem. Later laat hij weten dat hij vanaf half november ieder weekend oefent met oliebollen bakken om zo telkens de smaak en de krokantheid van de oliebollen te finetunen. René Vermeij is al vaak in de prijzen gevallen met zijn desembrood en vorig jaar won hij de kerststollenkeuring.

Altijd op de hoogte blijven?