Wie met wie..?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na de verkiezingen zijn onze politieke partijen al weken druk doende om te komen tot een nieuw kabinet. Een moeizaam traject. Waren de betrokken partijen eerst positief en voortvarend, nu blijkt dat de tegenstellingen op sommige punten te groot zijn om met elkaar samen te werken. Een impasse is geboren en de vraag ‘wie wil met wie?’ staat inmiddels centraal. Om samen te werken, moet op sommige punten de bereidheid zijn om concessies te doen, over eigen schaduwen heen te stappen en principes te heroverwegen. Als iedereen star blijft vasthouden aan zijn eigen standpunten, kunnen geen nieuwe stappen worden gezet. Een politiek verslaggever gaf onlangs in zijn commentaar aan dat de eerste poging altijd moet mislukken, omdat er anders teveel moet worden ingeleverd op de eigen standpunten.

Ook in onze branche verbaas ik mezelf nog steeds regelmatig over het gebrek aan samenwerking. In dit voorjaar is de bakkerijagenda weer overladen met bijeenkomsten. Het zijn allemaal prachtige initiatieven, die stuk voor stuk nuttig zijn voor onze vakgenoten.

Ook bij de NBOV hebben wij er zo een flink aantal. En toch hoor ik onze achterban soms weer klagen over de druk die dit legt op de ondernemers en hun bedrijven. Daarom blijf ik pleiten voor het smeden van meer coalities. Tijdens Bakkersvak heeft de NBOV zich dit jaar voor het eerst vanuit een gezamenlijke stand gepresenteerd met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij en de Nationale Bakkerij Academie. En tijdens onze laatstgehouden Algemene Ledenvergadering hebben wij een ‘coalitie gesmeed’ met het Bakery Institute en Bakery Society. Maar dat is nog lang niet genoeg. Wanneer we met z’n allen bereid zijn te kijken naar de samenwerkingsmogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, komen we al een heel eind. Bij de NBOV blijven wij dit nastreven, ook al is het een proces van lange adem.

Welk kabinet we ook krijgen in ons land, het is gebaseerd op de bereidheid tot samenwerking tussen verschillende partijen. Wie had dat gedacht: hebben onze branche en de politiek toch nog overeenkomsten....

Dossiers
Lees ook
Let op de berekening van heffingen

Let op de berekening van heffingen

U betaalt misschien te veel waterschapsbelasting, omdat sommige waterschappen ervan uitgaan dat bakkerijen al het gebruikte water lozen, terwijl een deel daarvan natuurlijk in de producten terechtkomt. Hoe zit dat? De NBOV krijgt steeds vaker vragen van bakkers over de hoogte van de waterschapsbelasting: de heffing voor het gebruik van water en de...

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en  producten koel

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en producten koel

Met temperaturen van 25°C of hoger vertoeft menig landgenoot aan de kust of bij het zwembad. Voor werkend Nederland betekenen de zomerse temperaturen niet altijd ‘mooi weer’. Zeker waar gewerkt wordt met bederfelijke producten, zoals in de bakkerij, moeten maatregelen worden getroffen om de hitte de baas te blijven. Lukt dat niet? Dan ligt een waarschuwing...

Maak er chocola van

Maak er chocola van

‘Ik kan er geen chocola van maken.’ Een veelgebruikte uitdrukking over chocolade, dat vanwege de glans, maar ook vanwege de prijs, ook wel het ‘bruine goud’ wordt genoemd. Chocolade geldt op dit moment als een trendy en exclusief product, waaraan bijzondere eigenschappen worden toegedicht.

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...