Het idee om in de politiek te gaan begon bij Arend tijdens de energiecrisis waar de bakkersbranche veel last van had. “Ik kwam erachter dat in de politiek de kennis ontbreekt om de juiste besluiten te nemen en besefte ik dat ik mijn ervaring impact kan maken in Den Haag”, vertelt hij. “Ik ben me er verder in gaan verdiepen en in gesprek gegaan met de VVD om te kijken over er een wederzijdse interesse was. Toen die er bleek te zijn heb ik het besluit genomen en in de politiek te gaan.”
Tweede Kamer
Hij belandde op de 23e plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van de VVD. Tijdens de verkiezingen op 22 november behaalde de VVD 24 zetels en kon Arend de stap naar Tweede Kamerlid maken. Op 6 december vond de officiële beëdiging plaats en sindsdien zit hij van dinsdag tot en met donderdag in Den Haag.
Andere wereld
Een totaal andere wereld, volgens Arend. Hij hoeft niet meer vroeg op, want de dagen beginnen nu pas om negen uur of half tien. Wel zijn de dager veel langer. “Gisteren was het zeven uur ’s avonds, eergisteren acht uur”, blikt hij terug op de bijeenkomsten van 6 en 7 december. Zijn eerste indruk is dat het allemaal niet zo snel gaat. Als voorbeeld geeft hij de lunch. “Als ondernemer eet je even snel een broodje zodat je weer door kan gaan. Als politicus neem je langer de tijd en maak je hier en daar een praatje.” Ook is het resultaat heel anders. “Als ik een dag in de bakkerij sta heb ik bijvoorbeeld 1.000 stollen gebakken. Nu heb ik aan het eind van de dag een wet gelezen.”
Ambities
Ondanks de verschillen denkt Arend dat hij zijn ervaring als ondernemer kan gebruiken in zijn nieuwe rol. “Ik wil een stukje praktijk meenemen naar Den Haag. Stel, er komen nieuwe wetten of regels dan wil ik dat deze ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn voor de ondernemer of de burger. Wetten en regels moeten haalbaar zijn.” Een van zijn portefeuilles is het mkb, waarbij hij zijn ervaringen als bakker en als voorzitter van de NBOV zeker kan gebruiken. “Alleen richt ik me nu niet meer specifiek op de bakker, maar op het hele mkb.”
Competenties
Ook heeft hij een aantal competenties waarvan hij denkt dat hij die kan gebruiken in Den Haag. “Ik neem mezelf niet te serieus”, zegt Arend. Een belangrijke competentie vindt hij, want jezelf te serieus nemen komt het werk niet ten goede. Daarnaast omschrijft hij zichzelf als redelijk volhardend. “Als ik vind dat iets op een bepaalde manier moet gebeuren dan ga ik er echt alles aan doen om ervoor te zorgen dat het ook gebeurt. Bij tegenslag geef ik niet meteen op.”
Afscheid bakkerij
De stap naar Den Haag betekent dat hij zijn bakkerij De Stadsbakker in Zwolle los moet laten. Hij blijft weliswaar de eigenaar, maar heeft geen zeggenschap meer in de dagelijkse gang van zaken. Dion Schrijver, die al zeven jaar bij De Stadsbakker werkt, is de nieuwe directeur. De constructie is wel dusdanig dat als hij de politiek zou verlaten hij zijn bedrijf weer kan oppakken.
Splitsing
Ook neemt Arend afscheid als voorzitter van de NBOV. Als voorzitter was hij betrokken bij de splitsing van het ambacht en de industrie. Hij vindt het erg jammer dat hij deze klus niet af kan maken. “We zijn altijd bezig geweest om er met de industrie uit te komen. Dat is niet gelukt”, vertelt hij. “Nu staan we op het punt om de splitsing uit te rollen naar de ambachtelijke bakker om er een sterke branche met onder andere een eigen cao van te maken. Ik vind het heel jammer dat ik nu niet betrokken ben bij het inrichten. Ik heb de ‘ellende’ meegemaakt, maar het mooie niet.”
Verschil ambacht en industrie
Tot slot wil Arend de bakkersbranche nog meegeven dat er echt een groot verschil is tussen ambachtelijke en industriële bakkers. “Ik wil iedereen oproepen om zich eerst te verdiepen in de materie voordat iemand gaat roepen dat ambachtelijke en industriële bakkers veel meer moeten samenwerken. De belangen zijn niet hetzelfde. Dat is gewoon niet waar, de belangen zijn totaal verschillend. Het enige wat we allebei doen is brood bakken en zelfs dat doen we totaal anders. Het zou logischer zijn om samen te werken met ambachtelijke slagers dan met industriële bakkers”, besluit Arend.