Wie met wie..?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na de verkiezingen zijn onze politieke partijen al weken druk doende om te komen tot een nieuw kabinet. Een moeizaam traject. Waren de betrokken partijen eerst positief en voortvarend, nu blijkt dat de tegenstellingen op sommige punten te groot zijn om met elkaar samen te werken. Een impasse is geboren en de vraag ‘wie wil met wie?’ staat inmiddels centraal. Om samen te werken, moet op sommige punten de bereidheid zijn om concessies te doen, over eigen schaduwen heen te stappen en principes te heroverwegen. Als iedereen star blijft vasthouden aan zijn eigen standpunten, kunnen geen nieuwe stappen worden gezet. Een politiek verslaggever gaf onlangs in zijn commentaar aan dat de eerste poging altijd moet mislukken, omdat er anders teveel moet worden ingeleverd op de eigen standpunten.

Ook in onze branche verbaas ik mezelf nog steeds regelmatig over het gebrek aan samenwerking. In dit voorjaar is de bakkerijagenda weer overladen met bijeenkomsten. Het zijn allemaal prachtige initiatieven, die stuk voor stuk nuttig zijn voor onze vakgenoten.

Ook bij de NBOV hebben wij er zo een flink aantal. En toch hoor ik onze achterban soms weer klagen over de druk die dit legt op de ondernemers en hun bedrijven. Daarom blijf ik pleiten voor het smeden van meer coalities. Tijdens Bakkersvak heeft de NBOV zich dit jaar voor het eerst vanuit een gezamenlijke stand gepresenteerd met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij en de Nationale Bakkerij Academie. En tijdens onze laatstgehouden Algemene Ledenvergadering hebben wij een ‘coalitie gesmeed’ met het Bakery Institute en Bakery Society. Maar dat is nog lang niet genoeg. Wanneer we met z’n allen bereid zijn te kijken naar de samenwerkingsmogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, komen we al een heel eind. Bij de NBOV blijven wij dit nastreven, ook al is het een proces van lange adem.

Welk kabinet we ook krijgen in ons land, het is gebaseerd op de bereidheid tot samenwerking tussen verschillende partijen. Wie had dat gedacht: hebben onze branche en de politiek toch nog overeenkomsten....

Dossiers
Lees ook
Footprint

Footprint

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen.

Wedstrijdsmaak Gouden IJsspatel 2020

Wedstrijdsmaak Gouden IJsspatel 2020

De wedstrijdsmaak voor de Gouden IJsspatel 2020 is bekend: kersen-sorbetijs. Dit maakte SVH Meesterijsbereider Bob Frie 17 juni bekend tijdens de diploma-uitreiking van het IJscentrum.

Avondje uit met bakgenoten

Avondje uit met bakgenoten

Zaterdag 25 mei was het eindelijk zo ver: Bake Out ’19! In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen ambachtelijke bakkers en hun medewerkers samen voor een gezellige en zeker ook leerzame avond. De bezoekers kwamen uit alle windstreken. “Van Rotterdam, Venlo en Zwolle tot Hoogwoud en Franeker, vanuit het hele land hebben bakkers zich aangemeld”,...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...