Wie met wie..?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na de verkiezingen zijn onze politieke partijen al weken druk doende om te komen tot een nieuw kabinet. Een moeizaam traject. Waren de betrokken partijen eerst positief en voortvarend, nu blijkt dat de tegenstellingen op sommige punten te groot zijn om met elkaar samen te werken. Een impasse is geboren en de vraag ‘wie wil met wie?’ staat inmiddels centraal. Om samen te werken, moet op sommige punten de bereidheid zijn om concessies te doen, over eigen schaduwen heen te stappen en principes te heroverwegen. Als iedereen star blijft vasthouden aan zijn eigen standpunten, kunnen geen nieuwe stappen worden gezet. Een politiek verslaggever gaf onlangs in zijn commentaar aan dat de eerste poging altijd moet mislukken, omdat er anders teveel moet worden ingeleverd op de eigen standpunten.

Ook in onze branche verbaas ik mezelf nog steeds regelmatig over het gebrek aan samenwerking. In dit voorjaar is de bakkerijagenda weer overladen met bijeenkomsten. Het zijn allemaal prachtige initiatieven, die stuk voor stuk nuttig zijn voor onze vakgenoten.

Ook bij de NBOV hebben wij er zo een flink aantal. En toch hoor ik onze achterban soms weer klagen over de druk die dit legt op de ondernemers en hun bedrijven. Daarom blijf ik pleiten voor het smeden van meer coalities. Tijdens Bakkersvak heeft de NBOV zich dit jaar voor het eerst vanuit een gezamenlijke stand gepresenteerd met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij en de Nationale Bakkerij Academie. En tijdens onze laatstgehouden Algemene Ledenvergadering hebben wij een ‘coalitie gesmeed’ met het Bakery Institute en Bakery Society. Maar dat is nog lang niet genoeg. Wanneer we met z’n allen bereid zijn te kijken naar de samenwerkingsmogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, komen we al een heel eind. Bij de NBOV blijven wij dit nastreven, ook al is het een proces van lange adem.

Welk kabinet we ook krijgen in ons land, het is gebaseerd op de bereidheid tot samenwerking tussen verschillende partijen. Wie had dat gedacht: hebben onze branche en de politiek toch nog overeenkomsten....

Dossiers
Lees ook
Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

In de persconferentie van 18 augustus gaf Rutte aan dat de horeca de regels goed naleeft. Tegelijkertijd is corona verre van onder controle in Nederland. Het blijft dus belangrijk dat iedereen zich hier aan blijft houden. Hieronder de laatste voorschriften voor bakkers met een lunchroom of terras van de NBOV.

NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

Bakkers hebben nog steeds last van de coronacrisis. Hoewel veel ambachtelijke bakkers meer klanten in de winkel zien, constateert 80 procent nog steeds een afname van de omzet uit het ‘derde kanaal’. 40 procent kampt nog steeds met een omzetverlies van gemiddeld 20 procent. Dat blijkt uit de enquête van NBOV.

Mede-werkers

Mede-werkers

Dit is mijn laatste column voor Bakkers in bedrijf. Na bijna 10 jaar voorzitter van de NBOV te zijn geweest, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik weet nog niet hoe die eruitziet; hoewel ik uitdagingen genoeg heb, is er nog niets concreets op mijn pad gekomen. Maar: als je geen deuren sluit, heb je ook geen tijd om nieuwe te openen.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...