Normaal

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na alle feestdagen heeft het normale leven in de bakkerij zich weer hervat. Maar wat is normaal? Elke dag in de (banket)bakkerij was en is voor mij weer een feestje. De slingers moet je zelf ophangen, een ander doet het niet voor je. Natuurlijk realiseer ik me dat de feestdagen een extra dimensie geven aan onze tak van sport. Ongetwijfeld heeft u uw klanten in de afgelopen decembermaand weer volop verwend met al uw specialiteiten.

Als ik kijk naar wat dit jaar voor ons in petto heeft, dan zie ik heel veel feestdagen voor me in onze bedrijven. En dan heb ik het niet over Pasen, Pinksteren, Koningsdag en Moederdag. Die benutten we natuurlijk ook. Ik heb het over de feestdagen die we elke dag in onze bakkerijen beleven. Op een website over voedingstrends in 2018 las ik dat brood weer als een trend wordt gezien. Grappig dat ons dagelijks brood is verworden tot een trend, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Maar na jaren van broodbuiken en voedselzandlopers is de consument wel weer toe aan normaal.

Verschil daarbij is dat veel ambachtelijke bakkers tegenwoordig het authentieke brood- (en banket)bakken weer opnieuw lijken te hebben uitgevonden en dit ook delen met hun klanten. Er wordt volop gecommuniceerd over lokale graansoorten, langere rijstijden en smaakvarianten. En de consument gaat authentiek gelukkig ook steeds meer van onecht onderscheiden. Ik ben voor het nieuwe normaal: dat banket mag en dat we brood weer zonder excuus kunnen eten. Het broodwisseldieet kan wat mij betreft van stal als actie na de feestdagen. Lees de wintereditie van Bakwerk van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij er maar eens op na.

Ook al zitten we al ver in januari, ik wens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers een succesvol en mooi jaar toe. Een normaal, maar ook bijzonder jaar met veel ideeën en activiteiten.

Dossiers
Lees ook
Historische decemberfeitjes

Historische decemberfeitjes

Wie bedacht de kerststol? Waar komt het bladerdeeg van onze kerstkransen oorspronkelijk vandaan? En sinds wanneer eten we oliebollen rondom Oud & Nieuw? Weet jij het? Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft antwoord!

Belgisch brood bakken op Mars

Belgisch brood bakken op Mars

Zullen de eerste mensen die op Mars brood bakken en eten dat doen dankzij een Belgische doorbraak? Dat is de uitdaging voor het SpaceBakery-project , een uniek consortium dat uit zeven Belgische organisaties bestaat en door de bakkerij-, banket- en chocoladedeskundigengroep Puratos geleid wordt. Inmiddels is er een budget van meer dan 6,3 miljoen euro...

Stichting Ambachtelijke Bakkerij werkt samen met 100% NL

Stichting Ambachtelijke Bakkerij werkt samen met 100% NL

De decembermaand is een van de belangrijkste maanden voor de ambachtelijke bakker. Veel klanten in de winkel voor lekkernijen voor Sinterklaar, kerst en Oud- en nieuw. Daarom organiseert Stichting Ambachtelijke Bakkerij samen met 100% NL een landelijke chocoladeletteractie en oliebollenactie waarbij de ambachtelijke bakker dagelijks op de radio te horen...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...