Normaal

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na alle feestdagen heeft het normale leven in de bakkerij zich weer hervat. Maar wat is normaal? Elke dag in de (banket)bakkerij was en is voor mij weer een feestje. De slingers moet je zelf ophangen, een ander doet het niet voor je. Natuurlijk realiseer ik me dat de feestdagen een extra dimensie geven aan onze tak van sport. Ongetwijfeld heeft u uw klanten in de afgelopen decembermaand weer volop verwend met al uw specialiteiten.

Als ik kijk naar wat dit jaar voor ons in petto heeft, dan zie ik heel veel feestdagen voor me in onze bedrijven. En dan heb ik het niet over Pasen, Pinksteren, Koningsdag en Moederdag. Die benutten we natuurlijk ook. Ik heb het over de feestdagen die we elke dag in onze bakkerijen beleven. Op een website over voedingstrends in 2018 las ik dat brood weer als een trend wordt gezien. Grappig dat ons dagelijks brood is verworden tot een trend, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Maar na jaren van broodbuiken en voedselzandlopers is de consument wel weer toe aan normaal.

Verschil daarbij is dat veel ambachtelijke bakkers tegenwoordig het authentieke brood- (en banket)bakken weer opnieuw lijken te hebben uitgevonden en dit ook delen met hun klanten. Er wordt volop gecommuniceerd over lokale graansoorten, langere rijstijden en smaakvarianten. En de consument gaat authentiek gelukkig ook steeds meer van onecht onderscheiden. Ik ben voor het nieuwe normaal: dat banket mag en dat we brood weer zonder excuus kunnen eten. Het broodwisseldieet kan wat mij betreft van stal als actie na de feestdagen. Lees de wintereditie van Bakwerk van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij er maar eens op na.

Ook al zitten we al ver in januari, ik wens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers een succesvol en mooi jaar toe. Een normaal, maar ook bijzonder jaar met veel ideeën en activiteiten.

Dossiers
Lees ook
Patisserie de Rouw lanceert paaskunstwerk L’Art de Vivre

Patisserie de Rouw lanceert paaskunstwerk L’Art de Vivre

Patisserie de Rouw in Vught voegt ter gelegenheid van pasen een chocoladekunstwerk aan het assortiment toe. Het kunstwerk L’Art de Vivre symboliseert het leven en de kunst van het leven. Het is voorzien van eieren in een zonnebloemgele kleur en staat op een voet van chocolade-eitjes.

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Meer graan van eigen bodem in ons brood. Daar streven de bakkers, graanhandelaren en molenaars naar die tijdens de Themadag Graan de Intentie van Nijkerk onder het motto ‘We gaan voor eigen graan’ ondertekenden. Hoe gaan we over op een graanketen dichter bij huis?

Puntjes op de i of flinke eindsprint?

Puntjes op de i of flinke eindsprint?

Bakkers hebben nog enkele maanden om aan het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood te voldoen. Dit jaar zijn er ook andere belangrijke wetswijzigingen. De NBOV zet ze voor je op een rij.