Normaal

21 januari 2018

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na alle feestdagen heeft het normale leven in de bakkerij zich weer hervat. Maar wat is normaal? Elke dag in de (banket)bakkerij was en is voor mij weer een feestje. De slingers moet je zelf ophangen, een ander doet het niet voor je. Natuurlijk realiseer ik me dat de feestdagen een extra dimensie geven aan onze tak van sport. Ongetwijfeld heeft u uw klanten in de afgelopen decembermaand weer volop verwend met al uw specialiteiten.

Als ik kijk naar wat dit jaar voor ons in petto heeft, dan zie ik heel veel feestdagen voor me in onze bedrijven. En dan heb ik het niet over Pasen, Pinksteren, Koningsdag en Moederdag. Die benutten we natuurlijk ook. Ik heb het over de feestdagen die we elke dag in onze bakkerijen beleven. Op een website over voedingstrends in 2018 las ik dat brood weer als een trend wordt gezien. Grappig dat ons dagelijks brood is verworden tot een trend, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Maar na jaren van broodbuiken en voedselzandlopers is de consument wel weer toe aan normaal.

Verschil daarbij is dat veel ambachtelijke bakkers tegenwoordig het authentieke brood- (en banket)bakken weer opnieuw lijken te hebben uitgevonden en dit ook delen met hun klanten. Er wordt volop gecommuniceerd over lokale graansoorten, langere rijstijden en smaakvarianten. En de consument gaat authentiek gelukkig ook steeds meer van onecht onderscheiden. Ik ben voor het nieuwe normaal: dat banket mag en dat we brood weer zonder excuus kunnen eten. Het broodwisseldieet kan wat mij betreft van stal als actie na de feestdagen. Lees de wintereditie van Bakwerk van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij er maar eens op na.

Ook al zitten we al ver in januari, ik wens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers een succesvol en mooi jaar toe. Een normaal, maar ook bijzonder jaar met veel ideeën en activiteiten.

Altijd op de hoogte blijven?