Nieuwe wetgeving voor brood, hoe zit dat?

Pauline Houtsma_foto NBC

Ik heb gehoord dat er nieuwe wetgeving voor brood is. Wat verandert er en wanneer moet ik aan de slag?

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet, geeft antwoord: “Inderdaad, het Warenwetbesluit Meel en brood is vernieuwd. Op 1 juli 2020 treden nieuwe regels in werking. Daardoor krijgen consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten. Deze transparantie zorgt dat het imago van brood als goed en eerlijk product behouden blijft. Hoewel er een overgangstermijn van 2 jaar geldt, is het belangrijk dat de wet en de praktijk zo snel mogelijk overeenkomen: wel zo helder voor uw klant! Wacht dus niet te lang en probeer de aanpassingen zo snel mogelijk door te voeren.

Wat er van u verwacht wordt? Globaal zorgen de nieuwe regels ervoor dat de consument aan de naam van het brood – de wettelijke aanduiding - direct kan zien om wat voor brood het gaat. Dat vraagt een aanpassing van de receptuur en/of de naam van het brood. Wit, bruin of volkoren wordt bijvoorbeeld verplicht op of bij ieder product. Dit maakt voor de consument duidelijk wat de basis is van het meelbestanddeel (bloem, meel of volkorenmeel) ongeacht de kleur van het brood. Een “tarwebrood” wordt bijvoorbeeld een “bruin tarwebrood”.

De wet gaat nog een stap verder. Een “speltbrood” moet straks voor minimaal 98% uit speltmeel bestaan. Het meel van een “maïsbrood” zou dus ook voor minimaal 98% uit maïs bestaan. Dat is vaak niet het geval, dus wordt het een “tarwemaïsbrood” of “brood met tarwe en maïs”; afhankelijk van de samenstelling. Voor een “meergranenbrood” gaat gelden dat er ten minste 3 granen in het brood verwerkt zijn, waarvan het belangrijkste graan maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt (zaden, pitten en decoratie niet meegeteld). En een “desembrood” met alleen de smaak van desem maar gerezen met gist is niet meer mogelijk. Dat gaat bijvoorbeeld “brood met desemsmaak” heten”.

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Bakkers in de media - week 20

Bakkers in de media - week 20

Het tekort aan personeel, jonge bakkers op Tholen en alles over desembrood. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Productveiligheid hangt nauw samen met de temperatuur waarop je producten bereidt en bewaart. Hoe meer hitte je een product geeft, des te minder bacteriën overleven, maar hitte geeft ook bruinkleuring waarbij acrylamide gevormd wordt en dat is een schadelijke stof.

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Het liefst laat u klanten uw lekkernijen van dichtbij zien en ruiken. Zelf je producten mogen pakken uit mooi uitgestalde manden zorgt ook voor een leuke klantbeleving, maar denk bij de inrichting en de organisatie aan een paar dingen. De Hygiënecode vereist dat u bakkerijproducten verpakt of afschermt of er voldoende toezicht op houdt. Daarnaast, en...