Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Linda van Zonsbeek_NBC

Tijgerbrood, kan ik mijn brood zo blijven noemen na invoering van het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood?

Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC: “Tijgerbrood zegt iets over de print, de decoratie. Net zoals ‘vloerbrood’ iets zegt over de vorm en ‘Italiaanse bol’ over de receptuur. Al die benamingen worden gezien als fantasienamen. U kunt ze prima blijven gebruiken, zolang ze niet in strijd zijn met de officiële benaming. Maar alleen een fantasienaam gebruiken is niet voldoende. Het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood verlangt namelijk dat u de specifieke samenstelling aangeeft. Deze officiële benaming dient u er op de schap(kaart) of het etiket bij te zetten.

De officiële benaming bevat informatie over:
1. de hoeveelheid (half, midden of heel);
2. de aard (wit, bruin of volkoren);
3. de graansoort(en);
4. eventuele andere kenmerkende eigenschappen, zoals een bijzondere vulling of decoratie.

De officiële benaming wordt bijvoorbeeld een ‘heel wit tarwebrood met tijgerprint’ als het brood van tarwebloem is gemaakt. Of u zet op het schap of de verpakking ‘tijgerbrood’ met daaronder (of bij de ingrediëntendeclaratie): ‘heel wit tarwebrood’. Op schapkaarten en op de verpakking vermeldt u dus óf alleen de officiële benaming óf een fantasienaam in combinatie met een officiële benaming. Die keuze is aan u.

De fantasienaam mag niet in strijd zijn met de officiële benaming en evenmin met de wettelijke voorschriften. Zo mag u ‘Italiaanse maisbol’ uitsluitend als fantasienaam gebruiken als het meelbestanddeel voor minimaal 98 procent uit mais bestaat. Dat is vaak niet het geval en dus is de fantasienaam in strijd met de wettelijke voorschriften. Dat is niet toegestaan.

Zo zijn er voor veel broden uit uw assortiment wellicht kleine aanpassingen, soms grotere, nodig. En dat is best even puzzelen! Wacht daarom niet tot 2022, maar start op tijd en maak gebruik van de tools die verschillende marktpartijen bieden.

Dossiers
Lees ook
Veiligheid

Veiligheid

Vertrouwen en veiligheid vormen de basis van een effectief team. Hetzelfde geldt voor bedrijven. Kort gezegd: geen gevoel van veiligheid, geen succes. Mijn praktijk laat zien dat mensen zich niet altijd veilig voelen in hun team of bedrijf, met alle gevolgen van dien.

Win tijd met automatisering

Win tijd met automatisering

Ook dit jaar laten we de ontwikkelingen in automatisering de revue passeren en laten we zien hoe u daarvan kunt profiteren bij uw administratie en boekhouding.

Hoe help ik mijn medewerkers door de hitte?

Hoe help ik mijn medewerkers door de hitte?

Bij zomerse temperaturen kan het in de bakkerij erg warm worden. Enerzijds zijn uw medewerkers gewend om bij hoge temperaturen fysiek zwaar werk te doen. Het hoort bij het vak, wordt snel gedacht. Maar wanneer is het echt té warm in de bakkerij om te werken? En wat doet u ertegen?