Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Linda van Zonsbeek_NBC

Tijgerbrood, kan ik mijn brood zo blijven noemen na invoering van het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood?

Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC: “Tijgerbrood zegt iets over de print, de decoratie. Net zoals ‘vloerbrood’ iets zegt over de vorm en ‘Italiaanse bol’ over de receptuur. Al die benamingen worden gezien als fantasienamen. U kunt ze prima blijven gebruiken, zolang ze niet in strijd zijn met de officiële benaming. Maar alleen een fantasienaam gebruiken is niet voldoende. Het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood verlangt namelijk dat u de specifieke samenstelling aangeeft. Deze officiële benaming dient u er op de schap(kaart) of het etiket bij te zetten.

De officiële benaming bevat informatie over:
1. de hoeveelheid (half, midden of heel);
2. de aard (wit, bruin of volkoren);
3. de graansoort(en);
4. eventuele andere kenmerkende eigenschappen, zoals een bijzondere vulling of decoratie.

De officiële benaming wordt bijvoorbeeld een ‘heel wit tarwebrood met tijgerprint’ als het brood van tarwebloem is gemaakt. Of u zet op het schap of de verpakking ‘tijgerbrood’ met daaronder (of bij de ingrediëntendeclaratie): ‘heel wit tarwebrood’. Op schapkaarten en op de verpakking vermeldt u dus óf alleen de officiële benaming óf een fantasienaam in combinatie met een officiële benaming. Die keuze is aan u.

De fantasienaam mag niet in strijd zijn met de officiële benaming en evenmin met de wettelijke voorschriften. Zo mag u ‘Italiaanse maisbol’ uitsluitend als fantasienaam gebruiken als het meelbestanddeel voor minimaal 98 procent uit mais bestaat. Dat is vaak niet het geval en dus is de fantasienaam in strijd met de wettelijke voorschriften. Dat is niet toegestaan.

Zo zijn er voor veel broden uit uw assortiment wellicht kleine aanpassingen, soms grotere, nodig. En dat is best even puzzelen! Wacht daarom niet tot 2022, maar start op tijd en maak gebruik van de tools die verschillende marktpartijen bieden.

Dossiers
Lees ook
Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord

Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers.

Bakeplus Sinterklaascampagne 2021: Tel samen met Bakpiet af tot 5 december!

Bakeplus Sinterklaascampagne 2021: Tel samen met Bakpiet af tot 5 december!

Bakeplus nam het initiatief voor een sinterklaascampagne voor (kinderen van) consumenten van de bakker, samen met partners Barry Callebaut, CSM ingredients, Dossche Mills, Friesland Campina Foods en Koekjesbakkerij Veldt.

Kijken in andermans keuken

Kijken in andermans keuken

De zomervakantie vind ik altijd een lastige periode. Het is vaak een hele klus om de zomerplanning passend te krijgen. Daarnaast ben ik voor de vakantie druk bezig om alles af te ronden, en de weken erna om werk op te pakken dat is blijven liggen.