Hoe verklein je de kans op grondstofallergie?

26 juli 2023 Nederlands Bakkerij Centrum Pixabay

Het is de nachtmerrie van elke bakker: moeten stoppen met je vak vanwege gezondheidsklachten. Als bakkerij-ondernemer wilt u met de huidige arbeidsmarkt, weinig instroom en grote uitstroom, extra zuinig zijn op de vakmensen in de bakkerij. 

Van hoestje tot allergie

Onderzoek wijst uit dat 25% van de bakkers gevoelig is voor meelstofallergenen. Dat is een behoorlijk deel. De gevoeligheid merk je niet altijd direct, maar kan in de loop van de jaren ontstaan bij contact met meelstof. Wat begint met een hoestje of jeuk, kan eindigen in ernstige bakkersastma of vervelend eczeem waardoor werken in de bakkerijsector onmogelijk wordt. Neem klachten dus serieus en onderneem tijdig actie. Elke vier jaar wordt er aan alle ambachtelijke en industriële bakkerijen een allergieonderzoek aangeboden, dat inzicht biedt in de risico’s. 

Stuivende stofwolken? Een kenmerkend beeld in de bakkerij, maar niet zo onschuldig als het lijkt. 

Voorkom uitval

Hoe meer contact er is met meelstof, hoe groter de kans op een grondstofallergie. Om blootstelling aan meelstof in uw bakkerij te verminderen, zijn er drie verplichte maatregelen, die onmisbaar zijn in iedere bakkerij:

  1. Gebruik geen perslucht om apparatuur en werkplek schoon te maken, maar een geschikte stofzuiger. Draag een FFP2-(wegwerp)mondmasker bij korte werkzaamheden waarbij een hoge blootstelling ontstaat, zoals schoonmaken.
  2. Gebruik stuifarme strooibloem. Door de gangbare strooibloem te vervangen door alternatieven vermindert de blootstelling aan meelstof met maar liefst 30%. Stuifarme strooibloem is er tegenwoordig in verschillende varianten, waardoor er altijd wel een geschikte oplossing is voor uw product. De meest bekende variant is de stuifarme strooibloem die is behandeld met olie. Daardoor stuift deze bloem aanzienlijk minder dan gewone strooibloem.
  3. Plaats een kap op de deegmachine. Maak gebruik van een siloslurf en zorg dat die tot onder in de kuip reikt. Sla de slurf niet uit. Als er wordt gewerkt met zakgoed, stort de ingrediënten dan rustig, met beleid, en sla de zak niet uit. Sluit de deegmachines af met een deksel tijdens het bereiden en zorg het liefst ook voor afzuiging op de deegkuip.

In het algemeen geldt: als u stofwolken ziet, is de blootstelling aan meelstof te hoog. Kijk in uw bakkerij bijvoorbeeld eens naar werkzaamheden als het storten en strooien van bloem, het legen van zakken, het afwegen van ingrediënten, schoonmaken en werken in de siloruimte. Dat zijn situaties waarbij veel meelstof kan ronddwarrelen.

Preventie en hulp

Als medewerkers klachten hebben, dan is er in de bakkerijsector een vangnet dat ervoor zorgt dat medewerkers een medisch onderzoek en zo nodig een loopbaanvoorziening kunnen krijgen. Veel informatie en hulp op het gebied van grondstofallergie is te vinden op www.bakbekwaam.nl (Stofvrij werken). Met een stofbeheersingsplan, de toolbox stofbeheersing en het Handboek Stofbeheersing zorgen we dat alle bakkerijmedewerkers veilig en gezond door kunnen werken tot aan hun pensioen.

ineke en carolien bakbekwaam

Ineke Hemmes en Carolien Verwaal
Kennisspecialist Veilig en Gezond 

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen wij door kennis over o.a. veilig en gezond werken beschikbaar te stellen, en in samenwerking met branchepartijen om te zetten in praktische tools en adviezen. Alles over veilig en gezond werken in de bakkerij is voor u verzameld op bakbekwaam.nl. Heeft u een vraag over grondstofallergie, neem dan contact op via bakbekwaam.nl.

Altijd op de hoogte blijven?