Brood

Brood

Ik krijg bijna tranen in mijn ogen. Ik zie graan in een goudgrijze ochtend, een verstilde windmolen, wilde takkenbossen, een oven vol vuur. En een bakker. Als mens net zo warm als zijn oven. Het is slow-tv en och, was het toch maar geur-tv.

Brood. Wat een machtig mooi programma van Omroep Max. Met Robèrt als de echte ambassadeur van de bakkerij. Ik heb respect voor Leontien van Moorsel als sportvrouw. Maar als bakkerij-ambassadeur kan ze niet in de schaduw van onze Meester staan. Vergeet Leontien. Steek de tijd en het geld in onze Meesters, in mannen als Robèrt en Rudolph. In dit soort wèl fascinerende, echte verhalen van bakkers. Over brood, banket en chocolade. Beste bestuurders, omarm alle Meesters nog meer dan al gebeurt. Help ze op het podium. Help ze met de praktische organisatie. Help ze financieel.

Als je dit programma ziet, dan wil je zelf zo’n vakman zijn. Dan krijg je respect voor het vak, voor het product en begrijp je de passie van de bakker. Oh ja, en je krijgt toch een trek in brood, jonge! En dat om halfelf ’s avonds.

Hier kan geen Netflix tegenop. Geen Fox Sports. Robèrt is onze Max Verstappen. Wat een techniek, wat een passie, wat een pretoogjes. Och, arm Twitter. Eindelijk geen riool van kommer en kwel. Maar een lange stroom berichten van broodlustigen. Van hongerigen naar het echte goud van Moeder Natuur. En dat op zo’n laat avonduur.

Op de Horecava sprak ik onze stortvloed van passie. Keer op keer kwamen er verlegen bezoekers langs. Met de camera-app al in de aanslag. Robèrt zag ze. Allemaal. En bood hen aan samen op de foto te gaan. Sloeg zijn arm om hun schouder. Maakte hun dag. Hun foto. En ons imago.

 
  • Met hartelijke groet,
  • Hanno Spanninga
Lees ook
Stichting Ambachtelijke Bakkerij present op Bakkersvak

Stichting Ambachtelijke Bakkerij present op Bakkersvak

De Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) is er voor bakkers, ondernemers en bakkerijmedewerkers. Daarom is de stichting uiteraard present op de aankomende editie van Bakkersvak in Gorinchem op 1, 2 en 3 maart aanstaande. Net als voorgaande jaren deelt de SAB een stand met de NBA en de NBOV. Kom je langs?

‘Ik speel een spelletje met het deeg’

‘Ik speel een spelletje met het deeg’

Lisette Noij (21) heeft de bakkersopleiding op het ROC Nijmegen afgerond en is daarna direct begonnen als broodbakker bij het bedrijf van Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. “Het is steeds een uitdaging om mezelf te verbeteren.”

Didammer bakker Seegers overgenomen door Bakkerij van Bentum

Didammer bakker Seegers overgenomen door Bakkerij van Bentum

Bakkerij van Bentum neemt Bakkerij Seegers over. Tot eind februari is de winkel aan de Spoorstraat in Didam nog open als Bakkerij Seegers. Daarna opent de bakkerij begin maart de deuren als de tweede vestiging van Bakkerij van Bentum. De overname betekent het einde van de 125 jarige geschiedenis van bakkerij Seegers.

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...