Antje Landheer (22) liep op haar achttiende stage bij Bakkerij Marten Boonstra in Akkrum en werkt daar nog steeds met plezier als banketbakker.  Tijdens de Gouden Gard in oktober 2022 won ze de Talentenprijs Patisserie en de Consumentenprijs.

De geur die je ’s ochtends in de bakkerij ruikt, het eerste hapje brood dat je proeft van een vers gebakken brood… daar kan toch geen supermarkt tegenop? Ergens snap ik wel dat leeftijdsgenoten hun brood en banket in de supermarkt halen, want het is goedkoper en niet elk dorp heeft een bakker. Mensen zouden zelf moeten proeven dat verse bakkersproducten echt lekkerder zijn. Misschien moeten we onze mooie producten vaker op social media laten zien om ook de jongere generatie te verleiden. Dan kunnen we laten zien hoe we een gebakje maken en bonbons produceren. 

Tijdens mijn banketopleiding in Leeuwarden liep ik stage bij deze bakkerij. Ik ben blijven plakken, omdat het een leuk bedrijf is met een fijn team. Afgelopen jaar werd ons team Nederlands kampioen Banketbakken bij de bakkersvakwedstrijden. Ik houd ervan om nieuwe dingen te ontwikkelen. Mijn creativiteit kan ik kwijt in het maken van chocolade, taart en gebak. 

Het thema van de Gouden Gard was 'Classical French'. Ik dacht meteen aan lavendel. Een gewaagde smaak, want iets te veel en het smaakt naar zeep. De taart decoreerde ik in Tour de France-thema, in de kleur lila vanwege de lavendelvelden. 

Ik vind het belangrijk dat het bakkersvak met de tijd mee gaat en dat er ruimte is voor creativiteit en vernieuwing. Tegelijkertijd moet je rekening houden met de wensen van de klant. In Friesland is de oranjekoek favoriet. In Akkrum verkopen we naast oranjekoek ook luxe gebakjes, chocolade en bonbons. Exclusieve desserttaartjes maken we hier alleen met de feestdagen.”

Antje Landheer (© Vereniging Gouden Gard)

Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Altijd op de hoogte blijven?