Krenten en rozijnen in de aanduiding

  • vraagbaak_0710_page1_image3-300x214 Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het Nederlands Bakkerij Centrum
  • 'Ik heb gehoord dat rondom krenten en rozijnen iets is veranderd, met de wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood. Wat betekent dit voor mijn rozijnenmik of vruchtenbrood? Waar moet ik op letten?’

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet bij het Nederlands Bakkerij Centrum, vertelt hoe het zit.

In het Warenwetbesluit Meel en brood staat een aantal gereserveerde aanduidingen. U bent niet verplicht om deze benaming te gebruiken, maar als u dat doet, moet het product wel aan de voorwaarden voldoen die in de wet staan.

Krenten in de aanduiding

Krenten mogen genoemd worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent krenten bevat. Dat wil zeggen: 30 gram krenten op 100 gram krentenbrood. Maar dit geldt ook voor krentenwegge, krentenmik en krentenbollen. Deze 30 procent regel staat in artikel 11 van het Warenwetbesluit Meel en brood. De grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70% procent berekend op het meel. Precies is dat niet aan te geven

omdat dit afhangt van de receptuur. Onder vulling verstaan we het gewicht van de gewelde vruchten.

Rozijnen in de aanduiding

Voor rozijnenmik, rozijnenbrood en bijvoorbeeld rozijnenbollen geldt dat ‘rozijnen’ genoemd mag worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent rozijnen bevat (artikel 12 Warenwetbesluit Meel en brood). Die grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70 procent berekend op het meel.

Mengsel van krenten en rozijnen

Is een brood voor ten minste 30 procent gevuld met een mengsel van krenten en rozijnen én bestaat ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit krenten, dan mag u het product een krentenrozijnenbrood noemen. Bestaat het product voor ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit rozijnen, dan mag u het product een rozijnenkrentenbrood noemen.

Vruchtenbrood

Als het brood niet aan de gestelde 30 procent norm voldoet, duidt u dat brood aan met een warenwettelijke omschrijving, bijvoorbeeld als ‘vruchtenbrood’. Vergeet daarbij niet het percentage vruchten, inclusief de verschillende soorten vruchten, te vermelden in de ingrediëntendeclaratie of bij de naam van het product.

 
Lees ook
Vernieuwd Warenwetbesluit: Begin op tijd

Vernieuwd Warenwetbesluit: Begin op tijd

Op 1 juli 2020 wordt het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. U hebt dan nog twee jaar om alle wijzigingen door te voeren. Dat vraagt de nodige voorbereiding. Begin daarom tijdig, want niet alleen de naam van uw brood verandert, maar soms ook de samenstelling.

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

Een lunchroom in mijn bakkerij, is dit slim?

Een lunchroom in mijn bakkerij, is dit slim?

Ik overweeg om mijn assortiment te verbreden, bijvoorbeeld door het aanbieden van belegde broodjes en koffie. Met welke zaken moet ik rekening houden?

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...