Krenten en rozijnen in de aanduiding

Pauline Houtsma 2

  • vraagbaak_0710_page1_image3-300x214 Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het Nederlands Bakkerij Centrum
  • 'Ik heb gehoord dat rondom krenten en rozijnen iets is veranderd, met de wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood. Wat betekent dit voor mijn rozijnenmik of vruchtenbrood? Waar moet ik op letten?’

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet bij het Nederlands Bakkerij Centrum, vertelt hoe het zit.

In het Warenwetbesluit Meel en brood staat een aantal gereserveerde aanduidingen. U bent niet verplicht om deze benaming te gebruiken, maar als u dat doet, moet het product wel aan de voorwaarden voldoen die in de wet staan.

Krenten in de aanduiding

Krenten mogen genoemd worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent krenten bevat. Dat wil zeggen: 30 gram krenten op 100 gram krentenbrood. Maar dit geldt ook voor krentenwegge, krentenmik en krentenbollen. Deze 30 procent regel staat in artikel 11 van het Warenwetbesluit Meel en brood. De grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70% procent berekend op het meel. Precies is dat niet aan te geven

omdat dit afhangt van de receptuur. Onder vulling verstaan we het gewicht van de gewelde vruchten.

Rozijnen in de aanduiding

Voor rozijnenmik, rozijnenbrood en bijvoorbeeld rozijnenbollen geldt dat ‘rozijnen’ genoemd mag worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent rozijnen bevat (artikel 12 Warenwetbesluit Meel en brood). Die grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70 procent berekend op het meel.

Mengsel van krenten en rozijnen

Is een brood voor ten minste 30 procent gevuld met een mengsel van krenten en rozijnen én bestaat ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit krenten, dan mag u het product een krentenrozijnenbrood noemen. Bestaat het product voor ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit rozijnen, dan mag u het product een rozijnenkrentenbrood noemen.

Vruchtenbrood

Als het brood niet aan de gestelde 30 procent norm voldoet, duidt u dat brood aan met een warenwettelijke omschrijving, bijvoorbeeld als ‘vruchtenbrood’. Vergeet daarbij niet het percentage vruchten, inclusief de verschillende soorten vruchten, te vermelden in de ingrediëntendeclaratie of bij de naam van het product.

 
Lees ook
Pluk de herfst

Pluk de herfst

Iedere ambachtelijke bakker werkt met producten uit de natuur. Of het nou gaat om de granen voor zijn brood of de ­vruchten voor zijn gebak: hij is afhankelijk van wat de natuur te bieden heeft. De ene oogst is daarbij de andere niet. Dat betekent dat een bakker ieder seizoen weer moet experimenteren met recepturen en werkwijzen. Het vraagt om vakmanschap...

Inschrijving voor de Vlaaikeuring 2018 geopend

Inschrijving voor de Vlaaikeuring 2018 geopend

Zaterdag 6 oktober begint de traditionele Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker. De ambachtelijke bakkers in Limburg en Zuidoost-Brabant staan deze week in de spotlights. Een vast onderdeel is de vlaaikeuring. Bakkers kunnen zich daar nu voor inschrijven. Vlaaikeuring De keuringen vinden plaats op dinsdag negen oktober. De dag erna vindt de prijsuitreiking...

Van der Steen bakt beste Kerststol van Nederland

Van der Steen bakt beste Kerststol van Nederland

Het is bekend welke Echte Bakker de beste kerststol van Nederland bakt. Van der Steen, De Echte Bakker uit Made won de hoofdprijs in de kerststollencompetitie. De tweede plaats was voor John Treur, De Echte Bakker uit Oudewater en de derde plek voor Van Walderveen, De Echte Bakker met winkels in Geldermalsen, Waardenburg, Beesd en Buren. Prijswinnaars...

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...