Sinds 1 juli moeten versondernemers consumenten laten betalen voor plastic wegbekers en -bakjes bij afhalen en bezorgen. Hierover moet ook btw betaald worden. Het btw-tarief van het verpakte product is hierbij leidend.

In eerste instantie communiceerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat voor plastic verpakkingen standaard het hoge btw-tarief van 21 procent geldt. Nu geeft de Belastingdienst aan dat dit niet klopt. Voor de verpakking moet hetzelfde btw-tarief als product wat er in zit worden afgedragen.

9 procent btw

Voor versondernemers komt dit veelal uit op het tarief van 9 procent. “Over de toeslag op verpakte voedingsmiddelen en wegwerpbekers met bijvoorbeeld koffie of frisdrank of een bak maaltijdsalade moet 9% btw worden betaald (tarief voor voedsel, koffie en frisdrank). Terwijl over de toeslag voor een plastic wegwerpglas met wijn of bier 21% btw moet worden betaald (tarief voor alcoholhoudende dranken)”, legt de slagersbranchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers uit op de website.

Nieuwe regels Single Use Plastic

Veel ondernemers worstelen met de nieuwe regels voor Single Use Plastics. Ze zorgen voor veel onduidelijkheid in de dagelijkse praktijk. De overheid scherpte onlangs de regels aan om het gebruik van plastic en zwerfafval tegen te gaan. Ondernemers mogen daarom sinds 1 juli geen plastic wegwerpbekers en -bakjes gratis weggeven bij afhalen en bezorgen. Ze moeten een herbruikbaar alternatief aanbieden of klanten zelf een beker of bakje laten meenemen.

Altijd op de hoogte blijven?