Krenten en rozijnen in de aanduiding

Pauline Houtsma 2

  • vraagbaak_0710_page1_image3-300x214 Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het Nederlands Bakkerij Centrum
  • 'Ik heb gehoord dat rondom krenten en rozijnen iets is veranderd, met de wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood. Wat betekent dit voor mijn rozijnenmik of vruchtenbrood? Waar moet ik op letten?’

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet bij het Nederlands Bakkerij Centrum, vertelt hoe het zit.

In het Warenwetbesluit Meel en brood staat een aantal gereserveerde aanduidingen. U bent niet verplicht om deze benaming te gebruiken, maar als u dat doet, moet het product wel aan de voorwaarden voldoen die in de wet staan.

Krenten in de aanduiding

Krenten mogen genoemd worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent krenten bevat. Dat wil zeggen: 30 gram krenten op 100 gram krentenbrood. Maar dit geldt ook voor krentenwegge, krentenmik en krentenbollen. Deze 30 procent regel staat in artikel 11 van het Warenwetbesluit Meel en brood. De grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70% procent berekend op het meel. Precies is dat niet aan te geven

omdat dit afhangt van de receptuur. Onder vulling verstaan we het gewicht van de gewelde vruchten.

Rozijnen in de aanduiding

Voor rozijnenmik, rozijnenbrood en bijvoorbeeld rozijnenbollen geldt dat ‘rozijnen’ genoemd mag worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent rozijnen bevat (artikel 12 Warenwetbesluit Meel en brood). Die grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70 procent berekend op het meel.

Mengsel van krenten en rozijnen

Is een brood voor ten minste 30 procent gevuld met een mengsel van krenten en rozijnen én bestaat ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit krenten, dan mag u het product een krentenrozijnenbrood noemen. Bestaat het product voor ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit rozijnen, dan mag u het product een rozijnenkrentenbrood noemen.

Vruchtenbrood

Als het brood niet aan de gestelde 30 procent norm voldoet, duidt u dat brood aan met een warenwettelijke omschrijving, bijvoorbeeld als ‘vruchtenbrood’. Vergeet daarbij niet het percentage vruchten, inclusief de verschillende soorten vruchten, te vermelden in de ingrediëntendeclaratie of bij de naam van het product.

 
Lees ook
Aanpassing Warenwetbesluit Meel en brood

Aanpassing Warenwetbesluit Meel en brood

Het Warenwetbesluit Meel en brood wijzigt op 1 oktober 2017 op een aantal punten. De grootste impact is de wijziging van de definitie van brood. Bijna alle broodsoorten moeten voldoen aan de wettelijke zoutnorm van 1,8 procent zout op drogestof. Bedrijven krijgen tot 1 oktober 2018 de tijd om de nieuwe regels te implementeren. Minder zout Het Ministerie...

De Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker 2017

De Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker 2017

De traditionele Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker start op zaterdag 7 oktober. Tijdens deze week is er volop aandacht voor de ambachtelijke bakkers in Limburg en Zuidoost-Brabant.  Vlaaikeuring Tijdens deze week vindt ook de jaarlijkse vlaai- en broodkeuring plaats. Voor de vlaaikeuring kunnen bakkers dit jaar hun appel- en linzenvlaai laten...

NVB roept bakkers op zoutnorm te hanteren

NVB roept bakkers op zoutnorm te hanteren

WAGENINGEN – De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) onderschrijft het gezondheidsbelang van reductie van zout in brood. Brood is de enige productcategorie waarvoor een maximumgehalte aan zout in de wetgeving is vastgelegd. Deze wettelijke norm is ontstaan op verzoek van de broodsector zelf om de onbesproken positie van brood als gezond basisvoeding...

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie voor lange termijn zal je bezig zijn met het bakken van diverse broodsoorten. Door overname is er momenteel behoeft aan extra...

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Je gaat aan de slag als allround broodbakker waarbij je naast alle reguliere werkzaamheden ook ondersteunt in het aansturen van de bakkers. Hierbij...