Krenten en rozijnen in de aanduiding

Pauline Houtsma 2

  • vraagbaak_0710_page1_image3-300x214 Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het Nederlands Bakkerij Centrum
  • 'Ik heb gehoord dat rondom krenten en rozijnen iets is veranderd, met de wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood. Wat betekent dit voor mijn rozijnenmik of vruchtenbrood? Waar moet ik op letten?’

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet bij het Nederlands Bakkerij Centrum, vertelt hoe het zit.

In het Warenwetbesluit Meel en brood staat een aantal gereserveerde aanduidingen. U bent niet verplicht om deze benaming te gebruiken, maar als u dat doet, moet het product wel aan de voorwaarden voldoen die in de wet staan.

Krenten in de aanduiding

Krenten mogen genoemd worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent krenten bevat. Dat wil zeggen: 30 gram krenten op 100 gram krentenbrood. Maar dit geldt ook voor krentenwegge, krentenmik en krentenbollen. Deze 30 procent regel staat in artikel 11 van het Warenwetbesluit Meel en brood. De grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70% procent berekend op het meel. Precies is dat niet aan te geven

omdat dit afhangt van de receptuur. Onder vulling verstaan we het gewicht van de gewelde vruchten.

Rozijnen in de aanduiding

Voor rozijnenmik, rozijnenbrood en bijvoorbeeld rozijnenbollen geldt dat ‘rozijnen’ genoemd mag worden in de naam van het product wanneer het product ten minste 30 procent rozijnen bevat (artikel 12 Warenwetbesluit Meel en brood). Die grens van 30 procent vulling op het brood bereikt u bij een vulling van circa 70 procent berekend op het meel.

Mengsel van krenten en rozijnen

Is een brood voor ten minste 30 procent gevuld met een mengsel van krenten en rozijnen én bestaat ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit krenten, dan mag u het product een krentenrozijnenbrood noemen. Bestaat het product voor ten minste de helft van het vruchtenmengsel uit rozijnen, dan mag u het product een rozijnenkrentenbrood noemen.

Vruchtenbrood

Als het brood niet aan de gestelde 30 procent norm voldoet, duidt u dat brood aan met een warenwettelijke omschrijving, bijvoorbeeld als ‘vruchtenbrood’. Vergeet daarbij niet het percentage vruchten, inclusief de verschillende soorten vruchten, te vermelden in de ingrediëntendeclaratie of bij de naam van het product.

 
Lees ook
NVB roept bakkers op zoutnorm te hanteren

NVB roept bakkers op zoutnorm te hanteren

WAGENINGEN – De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) onderschrijft het gezondheidsbelang van reductie van zout in brood. Brood is de enige productcategorie waarvoor een maximumgehalte aan zout in de wetgeving is vastgelegd. Deze wettelijke norm is ontstaan op verzoek van de broodsector zelf om de onbesproken positie van brood als gezond basisvoeding...

Recall rozijnen- en mueslibrood Hoogvliet

Recall rozijnen- en mueslibrood Hoogvliet

ALPHEN AAN DEN RIJN - Retailketen Hoogvliet roept drie soorten rozijnen- en mueslibroden terug. Het gaat om het rozijnen-krentenbrood van 400 gram, het rozijnenbrood van 400 gram en het mueslibrood van 400 gram. Alle drie met de houdbaarheidsdatum 17-05-2016. Metalen deeltjes Hoogvliet haalt de drie broodsoorten terug, nadat is gebleken dat er mogelijk...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...