Brood wordt té vaak weggegooid. Haak aan bij de Verspillingsvrije Week om dit tegen te gaan. 

Jaarlijks verspillen we in Nederland ruim 200 miljoen kilo brood. Ongeveer de helft gaat verloren in de keten en de andere helft bij consumenten thuis. Dagelijks bakken we 700.000 broden te veel. Er ligt dus een echte uitdaging in onze sector om dat terug te dringen en zo tevens onze milieu-impact te verkleinen. Van 11 tot en met 17 september 2023 is de Verspillingsvrije Week: een mooie kans om ons als bakkers van onze beste kant te laten zien!

Zelf verspilling tegengaan

Ten eerste is het belangrijk dat we naar onze eigen processen kijken. Zo veel energie, water en arbeid die in brood gestoken wordt, verdwijnt in de prullenbak. We willen in Nederland dat klanten op elk moment van de dag een vers brood kunnen kopen, maar past dat nog wel in de duurzaamheidstrend? In het buitenland is de broodafdeling in winkels minder lang open. Moet brood langer houdbaar worden, of gaan we voor algoritme-gestuurde inkoop- en bakprocessen om overschotten te voorkomen? Er zijn al veel goede initiatieven zoals de app Too Good To Go, broodrecycling, het verkopen van het brood van gisteren, of vers uit de vriezer. 

Verspillingsvrije week

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling biedt meer inspiratie om verspilling tegen te gaan. In de Verspillingsvrije Week wordt op honderdduizenden broden een nudge-sticker geplakt, die consumenten aanspoort het laatste sneetje ook op te eten. Daarnaast kunnen wij zelf natuurlijk de klanten in de winkels voorzien van informatie en tips. 
Het NBC stelt voor de Verspillingsvrije Week gratis digitale flyers en informatie beschikbaar over de waarde van brood. Door klanten bewust te maken van het maakproces van brood, hopen we dat ze het minder snel weggooien. Brood lijkt een relatief eenvoudig product, maar van graankorrel tot boterham is het toch echt acht maanden onderweg! Als je het zo bekijkt, is het vermijden van plastic verpakkingen niet het duurzaamste wat consumenten kunnen doen. Het optimaal benutten van de energie die de boer, de molenaar en de bakker erin steekt, is pas echt een duurzame keuze. 

U kunt nog aanhaken bij de Verspillingsvrije Week. Laat u inspireren door de bestaande initiatieven, leer meer over de milieu-impact van verspilling en de oplossingen gedurende deze actieweek. Via www.nbc.nl/projecten/verspillingsvrije-week download u digitale materialen om in uw winkel en online aandacht te vragen voor voedselverspilling. 

Recepten

Hoe leuk is het om elkaar te inspireren met recepten om van oud brood iets lekkers te maken? Door meer bewustwording en door de mogelijkheden te tonen zijn consumenten sneller bereid iets meer moeite te doen om dat laatste oude sneetje toch op te eten. Als tosti, crostini of wentelteefje bijvoorbeeld. Of als croutons in de salade. 
Help uw consument een handje op weg met tips in uw winkel of social media. Samen maken we het verschil! 

Door Janne-Kina Postmus
Projectmanager NBC

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen we onder meer door het verstrekken van informatie en samen te werken met partijen binnen en buiten de sector. Heb je een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?