Erkenning Limburgse vlaai is een viering van zorgvuldig vakmanschap

20 februari 2024 NBOV Mark Craemers
De Limburgse vlaai is door de Europese Unie erkend als beschermd streekproduct. De erkenning betekent meer dan alleen goede pers voor de Limburgse bakkers. Het bevestigt ook het belang van het ambacht.

De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een waarborg voor de authenticiteit en de kwaliteit van regionale producten. 

In het geval van de Limburgse vlaai betekent dit dat alleen vlaaien die volgens traditionele methoden en ingrediënten zijn bereid, de titel Limburgse vlaai mogen dragen. Dit zorgt ervoor dat de vlaai een uniek en authentiek product blijft dat diep geworteld is in de lokale cultuur, en daarmee binnen het culinair erfgoed van Limburg. 

Nieuw leven

De BGA benadrukt het belang van de ambachtelijke vaardigheden bij de productie van de Limburgse vlaai. Het gaat daarbij niet alleen om de juiste, hoogwaardige ingrediënten maar ook om vakmanschap, overgedragen van generatie op generatie. De bakkers hebben kennis over het deeg, de vulling en de baktechnieken opgedaan van hun leermeesters en geven dit weer door aan hun leerlingen. Het ambacht van het vlaaien bakken wordt zo niet alleen beschermd, maar ook nieuw leven ingeblazen.

Zorgvuldig vakmanschap

De erkenning van de Limburgse vlaai is een viering van zorgvuldig vakmanschap. Het benadrukt dat authentieke smaken en ambachtelijke processen van grote waarde zijn voor ons culinair, en daarmee cultureel, erfgoed.

Dus, denk niet alleen aan de heerlijke smaak als je een stuk Limburgse vlaai eet (uit het vuistje, daar is hij stevig genoeg voor!), maar ook aan het erfgoed en de toewijding die de vlaai ook vertegenwoordigd.

Trots

De Nederlandse en Vlaamse Limburgse bakkers en de NBOV hebben zich de afgelopen zeven jaar ingezet voor het behalen van dit resultaat. Wij zijn trots dat de Limburgse vlaai eindelijk erkend is.

Naast de Limburgse vlaai worden er in Nederland natuurlijk nog veel meer prachtige streekproducten gebakken die een erkenning verdienen. 

Heb jij zo’n product in je assortiment en zou je meer informatie willen over hoe je dit product erkend krijgt? Neem dan contact op met de NBOV.

Wat doet de NBOV voor u?
De NBOV is dé ondernemersorganisatie van ambachtelijke bakkers en behartigt hun belangen in Den Haag, Brussel en lokaal. De NBOV informeert en adviseert ondernemers neutraal en onafhankelijk over zaken die de onderneming betreffen. De NBOV sluit met de vakbonden een cao waarin afspraken staan over het pensioenfonds bakkers en het sociaal fonds.

Altijd op de hoogte blijven?