Getoerd gerezen van Skills-finalist Ilse van Pelt

15 juni 2022 Sanne Wolters Skills Heroes

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Ilse van Pelt (18) werd derde tijdens de finale Skills Boulangerie. Ze volgt de opleiding Zelfstandig werkend bakker brood en banket bij Scalda en werkt bij De Echte Baker Vroonland. Ze deelt haar receptuur voor haar getoerd gerezen stukwerk.

"Mijn showstuk met het thema Liefde was geïnspireerd op een romantische dinertafel waar iemand ten huwelijk wordt gevraagd. Verder heb ik verschillende vormen desembroden gemaakt, een viervlechtbroden voor het brioche-onderdeel en een brood met twee verschillende kleuren deeg. Voor de croissants heb ik onder meer een zigzaggende vorm gebruikt.

Wat ik zo leuk vind aan de ontwikkeling van nieuwe producten, is dat het aan het begin nog lang niet lijkt op het eindproduct. Door steeds kleine wijzigingen aan te brengen in het recept, wordt het product steeds beter. En door het proefbakken kom je iedere keer op nieuwe ideeën. Je leert door het idee uit te proberen wat wel en niet werkt. Maar het leukst vind ik de samenwerking met anderen. Je verzamelt zo veel advies en tips. Hierdoor kan je plan uiteindelijk een heel andere wending krijgen.

Inspiratie haal ik uit mijn omgeving. Ook vind ik op sociale media veel ideeën, net als in receptenboeken, maar ook door samen met anderen naar nieuwe producten te zoeken.

Door aan de wedstrijd mee te doen heb veel nieuwe technieken opgedaan die ik tijdens mijn opleiding anders niet geleerd zou hebben. In de toekomst hoop ik nog veel meer te leren over het vak.”

Receptuur Getoerd gerezen

Ingrediënten:

Grondstoffen

Vulling

Gewicht in gram

Koffieroom:

 

Volle melk

250

Koffiebonen

25

 _

 

Slagroom(met melk aanvullen tot)

500

Suiker

30

 _

 

Suiker

35

Kookroompoeder

50

Eidooier

25

 

Decoratie

Gewicht

Ganache:

 

Slagroom

75

Glucosestroop

12

Pure chocolade

100

Boter

12

Bereidingswijze:

 

Koffieroom maken: kook een dag van te voren de melk met de koffiebonen. Koffiebonen verwijderen en melk aanvullen met slagroom en suiker en dit koken. Suiker met kookroom en eidooier mengen. Meng dit met het andere mengsel, kook het even door en verwerk tot gewenste vorm.

 

Ganache: kook de slagroom met de glucose. Meng hier de chocolade door en als laatste de boter.

 

Als het deeg goed gekoeld is, rol het dan uit tot een plak van 47x42cm op circa 3,5mm dik.

 

Snijd dit in banen van 2x 45cm en koel het kort terug in de vriezer.

 

Rol het restdeeg uit tot een plak van 1,5mm, steek rondjes uit en leg deze in de vormpjes.

 

Maak de plakjes licht vochtig en leg de banen zigzagend in de vormpjes.

 

Zorg ervoor dat de sluitingen goed zijn aangedrukt.

 

Geef het een narijs van circa 70min, leg de vulling erin.

 

Bak dit op 220-200 graden voor ongeveer 18 tot 20min. Zet de laatste paar minuten de schuif open.

 

Werk het eventueel af met ganache.

 

Altijd op de hoogte blijven?