Local flatbread - plat broodje van oorspronkelijke ingrediënten

Recept Flatbread_Eindresultaat

Flatbread is een wereldbekend type brood, gemaakt van inlandse graansoorten en ingrediënten, in dit geval afkomstig van de Veluwe. Daar wordt weer verbouwd en geteeld als in vroeger tijden, waarbij oude rassen nieuw leven ingeblazen krijgen. Dit brood laat zich makkelijk combineren met allerlei soorten beleg en je kunt het mooi vullen, maar je kunt het ook gebruiken als plukbrood bij de warme maaltijd. In dit recept een combinatie van mooie smaken, zoals gerookt spek en (oud) roggebrood, hier gemaakt van kruiprogge: een heel oud en bijna uitgestorven ras.

Recept: Nederlands BoulangerieTeam | Foto: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig...

Flatbread - ingrediënten

Deeg  
Tarwebloem T65  70%
Roggemeel T130  10%
Tarwemeel T150  15%
Tarwedesem  10%
Crème Fraîche  15%
Boter  7%
Rietsuiker  5%
Gist  3%
Zout  2%
Gluten  1%
Water  50%
   
Vulling  
Gerookte en uitgebakken spekjes  15%
Roggebrood (gebakken)  10%

Stap 1

Recept Flatbread_stap 1

Maak van alle ingrediënten, behalve die voor de vulling, een mooi afgekneed deeg en draai vervolgens de vulling erdoor. Deegtemperatuur: circa 27 graden Celsius. Weeg het deeg af op 2400 gram per 30 stuks, bol het op en 20 minuten rijzen.

Stap 2

Recept Flatbread_stap 2

Verdeel het deeg in 30 bollen en laat ze 30 minuten loskomen.

Stap 3

Recept Flatbread_stap 3

Rol het deeg van de bollen uit tot een diameter van circa 15 cm en rol er met een prikker overheen om blaasvorming te voorkomen. Leg ze vervolgens tussen kleedjes en laat ze circa 60 minuten narijzen.

Stap 4

Recept Flatbread_stap 4

Bak de broodjes, bij voorkeur op een stenen vloer, tweemaal 2,5 minuten per kant op 260 graden Celsius. Je kunt ze ook op een bakplaat bakken, zonder keren. Ze zien er dan iets anders uit.

Stap 5

Recept Flatbread_stap 5

Na afkoelen de broodjes insnijden en vullen met een mooi beleg naar keuze. Eet smakelijk!

Even voorstellen... Peter Bienefelt

Recept Flatbread_Peter Bienefelt

Peter Bienefelt is eigenaar van Atelier du Pain, van waaruit hij bakkers bijstaat op het gebied van productontwikkeling en -ondersteuning, consultancy, training en kwaliteitsondersteuning. Peter is al jaren lid van het Boulangerieteam en hij slaagde in 2013 voor het allereerste examen voor Meester Boulanger in Nederland. In 2018 won hij tijdens Europain in Parijs de Masters de la Boulangerie. Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.

Dossiers
Lees ook
Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

De juiste boter kiezen, als banketbakker weet je hoe belangrijk dat is. Met Debic Crème boter haal je het perfecte product in huis. Lekker gebak, heerlijke koekjes en de smeuïgste botercrème om je creaties af te werken: Debic Crème boter zorgt keer op keer voor een perfect eindresultaat! En dankzij het extra lage smeltpunt (26 – 28 °C) krijg je een...

BoulangerieTeam wint brons op EK Boulangerie

BoulangerieTeam wint brons op EK Boulangerie

Op 20 en 21 oktober vond in Nantes de twintigste editie van het EK Boulangerie plaats. Het Nederlandse team, dat bestond uit Kris Huijsman, Bas Goossen, Gerrit Huckriede en coach Peter Bienefelt eindigden na een spannende strijd op de derde plaats. Het Franse team won de titel en de tweede plaats ging naar Italië.

Crumble tartelette - amandel en mango

Crumble tartelette - amandel en mango

Deze bodem heb ik gebruikt tijdens mijn deelname aan de Dutch Chocolate Masters. Het is een crumble variant van de tartelette die je tegenwoordig overal ziet. In deze uitgave van Bakkers in bedrijf wil ik jullie laten zien hoe je deze bakjes maakt.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...