Webinar Warenwetbesluit Meel en brood

Brood_De Bakker Lamers BIB 7-2019_foto Koos

Foto: Koos Groenewold

Door het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood verandert er veel voor de bakker. Bijvoorbeeld de benamingen van brood, de receptuur van meergranenbrood of desem. Daarom organiseert het Nederlands Bakkerij Centrum in samenwerking met de Nationale Bakkerij Academie op 11 maart een webinar.

In het Warenwetbesluit Meel en brood staan de wettelijke definities voor onder andere meel, brood en het zoutgehalte van brood. Het nieuwe Warenwet is 1 juli 2020 ingegaan. De belangrijkste wijzigingen zijn de aanduidingen voor meergranenbrood, (zuur)desem, (zuur)desembrood, en de drogestof-eis voor midden- of middengroot brood. Bakkers hebben twee jaar de tijd om alles aan te passen. 

In het webinar legt Pauline Houtsma van het Nederlands Bakkerij Centrum uit wat er precies is veranderd en wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk. Het webinar is gericht op ambachtelijke bakkers. 

Het webinar vindt plaats op 11 maart om 15.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Deelname is gratis. Belangstellenden kunnen zich voor het webinar opgeven op de website van de Nationale Bakkerijk Academie.

Lees ook
Meer volkoren in het schap?

Meer volkoren in het schap?

Volkoren zit de laatste jaren flink in de lift: de consumptie steeg van 38% in 2016 tot 47% in 2021. Volkoren is inmiddels de meest gegeten broodsoort in Nederland. Toch zijn er nog genoeg Nederlanders die de aanbevolen hoeveelheid brood niet halen of die kiezen voor een broodsoort die buiten de Schijf van Vijf valt. Er zijn dus nog genoeg Nederlanders...

Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood gaat vanaf vrijdag 1 juli van kracht. Daarmee kan de consument voortaan aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het gaat: wit, bruin of volkoren.

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.