Volop inspiratie op de eerste dag Bakkersvak
Bakkersvak 2019 is begonnen. Gisteren, 10 maart, opende de Evenementenhal Gorinchem de deuren voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsmakers op zoek naar de laatste trends, innovaties, noviteiten en inspiratie.
De dag begon met het aansnijden van een geboortetaart van ijs door Marquerithe Verheul, directeur van Beko Coöperatie. Dit was het officiële startschot voor Beko IJs. Verheul vertelt dat ze ongelooflijk trots is op het nieuwe concept, waarmee bakkers relatief eenvoudig kunnen starten met de verkoop van ijs. Variërend van een softijs-automaat tot een hele vitrine vol ijs. Alles is mogelijk.
180-jarig bestaan Royal Steensma
Royal Steensma viert het 180-jarig bestaan op Bakkersvak. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum verscheen een speciaal receptenboek. “Voor het 180-jarig bestaan wilden we wat anders dan normaal doen”, licht Emina Dencic toe. Het was wel hard werken om het boek te realiseren. De negentig foto’s bij de zeventig recepten werden namelijk de week voor kerst geschoten.
Nieuw in de stand zijn de producten van Bak Speciaal. “De producten zijn weliswaar niet nieuw voor de klant, maar wel voor ons”, vertelt Emina. Bak Speciaal werd onlangs overgenomen door Royal Steensma.
Nieuwe bonbon-wedstrijd
Jaarlijks ontwerpt het Nederlands Patisserie Team een speciale bonbon-vorm. Dit jaar is deze in de vorm van een citruspers en heeft de naam Juicer gekregen. Peter Remmelzwaai ontwierp samen met Chocolate World uit het Belgische Hoboken deze vorm.
Maar dit jaar is er meer dan alleen de nieuwe chocoladevorm. Het Nederlands Patisserie Team organiseert volgend jaar een speciale bonbon wedstrijd met de juicer, vertelt secretaris Babs Bruil. Ze heeft al veel enthousiaste reacties ontvangen. “Deze wedstrijd is laagdrempelig”, zegt ze. Dit in tegenstelling tot de Dutch Pastry Awards. Veel bakkers ervaren volgens Babs een hoge drempel die hen weerhoudt van deelname aan deze wedstrijd.
Guilty Pleasures
Gedurende de hele beursdag worden er verschillende presentaties en demonstraties gegeven op het belevenisplein, het Grondstoffentheater en Café Onderneem. Op het Belevenisplein laten de leden van het Nederlands Patisserie Team en Boulangerie Team hun kunsten zien. Dit jaar gaan de boulangers en patissiers aan de slag met dit thema. Zo ook patissiers Ramon Huigsloot en Arthur Tuytel.
Zij maken een taartje dat bestaat uit verschillende klassieke recepten zoals pistache amandel biscuit, chocolade mousse en mango cremeux. In een gemoedelijke sfeer laten de mannen aan de toeschouwers zien hoe ze de verschillende lagen maken en geven praktische tips. Ondertussen vertellen ze wat meer over zichzelf en beantwoorden vragen uit het publiek en van presentatrice Ramona van Zweden. Zo leren we dat Ramon binnenkort vader wordt en nog steeds wakker ligt van de World Chocolate Masters die hij won in 2013.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Feest van herkenning in Gorinchem
In de evenementenhal in Gorinchem was afgelopen week de vakbeurs Bakkersvak. Eindelijk … Het was voor het eerst sinds corona dat ik bedrijven, collega-docenten, studenten en andere mensen uit het vak in een ontspannen sfeer mocht ontmoeten.
Luc Blok maakt beste meesterlijke ijsje
Tijdens Vakbeurs Bakkersvak en IJs-Vak gingen de SVH Meesterijsbereiders op zoek naar het beste meesterlijke ijsje. Bezoekers konden stemmen op hun favoriet en bepaalden dat Key West Lemon Pie van Luc Blok het lekkerste ijsje was.
Jan-Aart Schuld geeft tips voor energie besparen in de bakkerij
Op de derde dag van Bakkersvak en IJs-Vak gaf Jan-Aart Schuld van Bakkerij Schuld een presentatie over zijn stappen om zijn bakkerij energieneutraal te maken. Jan zag al jaren het potentieel om zijn bakkerij te innoveren. Door corona en de situatie in Oekraïne werd hij gedwongen om hiervoor sneller met oplossingen te komen.