Samenwerking bij opleidingsinstituut Bakery Sweets Center

5 oktober 2020 Michelle de Koning
Van links naar rechts: Jan Douwe Gerbranda (algemeen directeur Bakkerij Van der Kloet), Arie Peerbolte (HR/QA-manager Van der Meulen Bakkerijen), Wijnand Verschuur (accountmanager MBO Life Sciences bij het Friesland College en het Nordwin College) en Hilco Wagenaar (projectcoördinator Bakery Sweets Center) (foto: Koos Groenewold). 

Een gezonde toekomst voor de bakkerij- en zoetwarensector, daar zet het Bakery Sweets Center in Noord-Nederland zich voor in. Het is hiermee een voorbeeld voor de rest van het land. “Het tekort aan goed gekwalificeerde medewerkers in (semi)industriële bakkerijen groeit. In deze regio, maar ook in de rest van Nederland.”

De cijfers liegen er niet om: volgens het UWV daalt het aantal bol- en bbl-leerlingen (mbo) in Nederland tot aan 2025 met ruim 10 procent en in Noord-Nederland met meer dan 15 procent. In 2035 zijn die cijfers zelfs 35 procent in Noord-Nederland en ruim 43 procent in Friesland. “Als we niks doen”, zegt Hilco Wagenaar, projectcoördinator van het Bakery Sweets Center, “hebben we als bakkerij- en zoetwarensector straks een enorm probleem.”

De zorg om genoeg instroom van goed gekwalificeerde medewerkers is dus niet ongegrond, sterker nog, bedrijven merken dat nu al. Arie Peerbolte, HR/QA-manager bij Van der Meulen Bakkerijen: “We hebben met een heel aantal bedrijven samen gekeken: wat hebben we nodig, nu en de komende jaren? Welke dingen moeten medewerkers kunnen, ook rekening houdend met bijvoorbeeld verregaande robotisering en automatisering van het werk?”

Meer weten? Lees dan het complete artikel 'Medewerkers 2.0 voor industrie en ambacht' online of in Bakkers in bedrijf 7-2020Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw. Als je voor 1 november een abonnement neemt en de Facebookpagina van SVM Bakery Machines liket, dan maak je ook kans op een gratis planeetmenger van SVM Bakery Machines

Altijd op de hoogte blijven?