Minister-president Rutte en minister Adriaansens met ambachtelijke bakker in gesprek over energieprijzen

Mark Rutte ambachtelijke bakker_NBOV

Minister-president Mark Rutte en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat hebben op woensdag 14 september de ambachtelijke bakker Lekker Brood in Den Haag bezocht naar aanleiding van de oplopende energieprijzen.

Veel bakkers zijn gedwongen hun productprijzen te verhogen door de oplopende energie- en grondstofprijzen. 40 tot 60 procent van de bakkers geeft aan nu al of in korte tijd in ernstige financiële problemen te komen als de prijzen niet snel dalen. De campagne Ambachtelijke Bakkers luiden de noodklok van NBOV zorgt voor veel publiciteit en aandacht vanuit de media, overheid en politiek. Dit was ook de aanleiding voor het bezoek van Rutte en minister Adriaansens aan de ambachtelijke bakkerij, waar zij het gesprek aangingen met de ondernemers. “Dat er íets moet gebeuren is inmiddels hopelijk wel duidelijk”, zegt Wibe Smulders, een van de eigenaren van Lekker Brood.

Campagne

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV), pleit voor een verlaging van de energieprijzen via bijvoorbeeld een plafondprijs, zoals ook in andere landen gebeurt. Een sterke reductie of tijdelijk stopzetten van de energieheffingen is ook een optie. De belastingen lopen op tot circa 45 procent van de totale energierekening.

Grootverbruikers

Ambachtelijke bakkerijen zijn kleine mkb-bedrijven die grootverbruikers van energie zijn. “Zeker met dit soort prijzen bespaart elke ondernemer op energie waar dat kan”, zegt Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV. “Energie besparen in het productieproces is echter niet mogelijk: brood bak je op 240 graden, de restwarmte wordt al intensief gebruikt. Voor banket zijn er gekoelde ruimten nodig.”

Uiteraard willen bakkers verduurzamen en overstappen op elektrische ovens, maar dat is geen kortetermijnoplossing. Bovendien is de stroomprijs ook vertienvoudigd. Om te investeren is er geld nodig dat nu naar de energierekening gaat. Ook zijn er praktische bezwaren bij het investeren in nieuwe ovens of het ombouwen van bestaande ovens: de wachttijden voor elektriciteitskabels duren vaak wel een jaar, soms zelfs nog langer.

De minister-president heeft tijdens het bezoek nog geen toezeggingen gedaan over oplossingen of steunpakketten die eraan komen.

Bron: NBOV, Omroep West

Dossiers
Lees ook
Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Op dit moment kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). De organisatie waarschuwt wel voor een tekort in de nabije toekomst. Wanneer het midden- en kleinbedrijf (mbk) zoals bakkers en slagers deels omvalt als gevolg...

Ambachtelijke bakkers pleiten voor noodoplossing energielasten: bevries acuut de facturen

Ambachtelijke bakkers pleiten voor noodoplossing energielasten: bevries acuut de facturen

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) pleit voor een noodoplossing om de energielasten van de ambachtelijke bakker direct te verlagen. Al sinds eind augustus luiden ambachtelijke bakkers de noodklok: de energielasten zijn niet meer te betalen. Inmiddels heeft de regering – na Prinsjesdag - aangegeven met een oplossing te...

Administratie vakantiedagen niet altijd even helder

Administratie vakantiedagen niet altijd even helder

Als een medewerker op vakantie gaat, boekt u de uren af waar hij of zij recht op heeft. Het lijkt eenvoudig, maar toch zijn er veel regels waarmee u als werkgever rekening moet houden.