Energieprijzen - nog een week vol actie richting Den Haag

acties energie

In landelijke en regionale media is inmiddels veel aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis voor bakkers. Van Arend Kisteman die online met minister Rob Jetten sprak en bij Op1 aanschoof tot bakkers in regionale kranten en Wim Kannegieter en Marie-Hélène Zengerink (NBOV) bij RTL Nieuws. “Mooi dat het signaal wordt opgepikt, maar het is afwachten tot Prinsjesdag om te zien in hoeverre er iets mee gebeurt.”

In landelijke en regionale media is inmiddels veel aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis voor bakkers. Van Arend Kisteman die online met minister Rob Jetten sprak en bij Op1 aanschoof tot bakkers in regionale kranten en Wim Kannegieter en Marie-Hélène Zengerink (NBOV) bij RTL Nieuws. “Mooi dat het signaal wordt opgepikt, maar het is afwachten tot Prinsjesdag om te zien in hoeverre er iets mee gebeurt.”

Zelfs de internationale pers weet de Nederlandse vertegenwoordigers van de bakkers inmiddels te vinden. Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV, is blij met alle aandacht, maar wacht af wat er in Den Haag mee gedaan wordt. “We zien dat er iets beweegt, maar niemand laat zo vlak voor Prinsjesdag het achterste van zijn tong zien.” Ook bij OP1 waar Arend Kisteman aanschoof naast onder andere Silvio Erkens van de VVD was het meest gehoorde antwoord: “Dat zien we op Prinsjesdag”. Tot ergernis van gasten en presentatoren. Volgens parlementariër Erkens gebeurt er achter de schermen in Den Haag heel veel, maar straalt de politiek de urgentie nog niet altijd uit. Het besef dat sommige sectoren – waaronder bakkers – het zwaar te verduren krijgen, is volgens hem wel doorgedrongen, maar ook hij wil niet op de Prinsjesdagbesluiten vooruitlopen.

Nog een week lang actie

“Op dit moment is het heel ongewis wat de plannen zullen zijn”, laat Wim Kannegieter, directeur van de NVB, weten. Hij sprak de afgelopen periode veel bakkers en politici en gaat daar ook deze week mee door. “Er staan nog gesprekken met parlementariërs in bakkerijen op het programma en ik was maandagavond op Radio 1 bij Haagse Lobby van WNL. Naast al het telefonische overleg dat ik ook voer komende week.” Hij signaleert wel dat de groeiende aandacht helpt: “Alle acties vanuit ons, de NBOV en de bakkers zelf hebben zeker effect gesorteerd. Premier Rutte benoemde in zijn persconferentie afgelopen vrijdag expliciet het MKB als partij die echt last heeft van de stijgende energiekosten. Dus het is veel meer top-of-mind geworden, dat is positief.”

Om de aandacht deze laatste week voor Prinsjesdag niet te laten verslappen, gaat ook de NBOV door met campagnematig actie voeren richting Den Haag. Marie-Hélène: “Dinsdag staat er weer een grote advertentie van onze campagne ‘Ambachtelijke bakkers luiden de noodklok’ in het AD. De hele komende week voeren we ook nog veel gesprekken, met de insteek: “De overheid moet meer doen voor bakkers”. De inzet is onder meer een plafond voor de energieprijzen en verlaging van de energiebelasting (nu zo’n 45 procent van de totale kosten voor energie).

NBOV en NVB staan in dit traject zij aan zij. Wim Kannegieter benadrukt: “Ambachtelijke bakkers en industriële bakkers hebben hetzelfde probleem. Alhoewel beide organisaties eigen activiteiten hebben, komen de argumentatie en de wensen nagenoeg overeen.”

 

Dossiers
Lees ook
Bakkerij Gorthuis wint Sterkste Schakel regio Kennemerland

Bakkerij Gorthuis wint Sterkste Schakel regio Kennemerland

Bakkerij Gorthuis uit Hoofddorp is de winnaar van de Sterkste Schakel regio Kennemerland. Deze ondernemingsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest klantgerichte onderneming in de regio. Peter en Aria Gorthuis ontvingen de trofee tijdens de finale in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief