IJs van Bakker van Helden

bakkerij van helden_bib 3-2019

Foto: Oscar van der Wijk

Bakker van Helden is al bijna zestig jaar gevestigd in Middelharnis. Door continue in te spelen op de wensen van de klant doen Peter en Selma van Helden goede zaken op het dunbevolkte eiland Goeree-Overflakkee. “Jongeren kopen geen gebak, wel ijs.”

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten het banketbakkersbedrijf in 1961. In 2000 namen Peter en Selma het bedrijf over. Ze besloten vrijwel direct om hun assortiment uit te breiden met vers ijs. Volgens Peter een logische beslissing. “In de koude maanden verkopen we veel chocolade. Maar na Pasen, als het weer warmer wordt, daalt die verkoop. We gingen op zoek naar een product dat ons door de zomerdip kon helpen.”

IJs past goed in het productieproces. “Veel van de grondstoffen die we voor het ijs gebruiken waren al aanwezig in de bakkerij, zoals melkproducten voor de basis, smaakpasta’s en fruit. En ik zag overeenkomsten in de manier van werken. Een ijsbereider moet snel en hygiënisch werken, dat was ik al gewend als banketbakker.”

De veranderende doelgroep was ook een goede reden. De stranden en polders van Goeree-Overflakkee trekken een toenemend aantal toeristen naar het eiland. “Die nemen geen gebak mee naar de caravan”, zegt Peter, “maar ze komen wel graag een ijsje eten.” Ook jongeren verkiezen ijs boven de traditionele patisserieproducten, die vooral door de oudere generatie worden gekocht.

Kruukplaetjesijs

kruukplaetjesijs_van helden_BIB 3-2019

Foto: Oscar van der Wijk


Peter wilde het ijs zelf maken. Hij kocht een professionele ijsmachine en -vitrine en volgde de cursussen IJsbereider en Gespecialiseerd IJsbereider bij het IJscentrum in Wageningen. Naast bekende smaken als vanille en aardbei, creëerde Peter nieuwe recepten, vaak geïnspireerd door lokale specialiteiten. Bijvoorbeeld zijn kruukplaetjesijs, een van de populairste smaken.

Vooral tijdens de eerste warme dagen weten de klanten het ijs van de bakker te vinden. Toch ging de verkoop niet snel genoeg voor Peter. “Vers ijs is het lekkerst. Als je vaak vers ijs wilt draaien moet je zorgen voor voldoende doorstroom. Daarom verkopen we het ijs niet alleen in de winkel, maar hebben we ook een ijskar gekocht, waarmee we op markten en braderieën staan. We dachten: als er niet voldoende mensen naar ons toe komen, gaan wij wel naar hen toe.”

Meer weten over Peter en Selma en hun Bakkerij van Helden? Lees dan het complete artikel van Christiaan van Beemen in Vakblad IJs 46-2019 of Bakkers in bedrijf 3-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vakblad IJs! of op Bakkers in bedrijf!

 

Lees ook
Jurering IJssalon van het Jaar 2020  gestart

Jurering IJssalon van het Jaar 2020 gestart

Een spannende tijd breekt aan voor de vijf genomineerden in de verkiezing IJssalon van het Jaar 2020. De wedstrijdcommissie start namelijk met de jurering van de ijssalons. Tussen 17 augustus en 1 oktober kunnen de finalisten bezoek(en) verwachten van de jury.

Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol voor ijssalons aan

Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol voor ijssalons aan

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum past het bestaande coronaprotocol aan naar de nieuwe voorwaarden. Vanaf 10 augustus worden de maatregelen om het coronavirus te bestrijden uitgebreid. “We gingen natuurlijk voor een geleidelijke afschaling van maatregelen”, zegt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging weten. “Helaas geldt hier: één stap...

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder...

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie voor lange termijn zal je bezig zijn met het bakken van diverse broodsoorten. Door overname is er momenteel behoeft aan extra...

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Je gaat aan de slag als allround broodbakker waarbij je naast alle reguliere werkzaamheden ook ondersteunt in het aansturen van de bakkers. Hierbij...