IJs van Bakker van Helden

bakkerij van helden_bib 3-2019

Foto: Oscar van der Wijk

Bakker van Helden is al bijna zestig jaar gevestigd in Middelharnis. Door continue in te spelen op de wensen van de klant doen Peter en Selma van Helden goede zaken op het dunbevolkte eiland Goeree-Overflakkee. “Jongeren kopen geen gebak, wel ijs.”

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten het banketbakkersbedrijf in 1961. In 2000 namen Peter en Selma het bedrijf over. Ze besloten vrijwel direct om hun assortiment uit te breiden met vers ijs. Volgens Peter een logische beslissing. “In de koude maanden verkopen we veel chocolade. Maar na Pasen, als het weer warmer wordt, daalt die verkoop. We gingen op zoek naar een product dat ons door de zomerdip kon helpen.”

IJs past goed in het productieproces. “Veel van de grondstoffen die we voor het ijs gebruiken waren al aanwezig in de bakkerij, zoals melkproducten voor de basis, smaakpasta’s en fruit. En ik zag overeenkomsten in de manier van werken. Een ijsbereider moet snel en hygiënisch werken, dat was ik al gewend als banketbakker.”

De veranderende doelgroep was ook een goede reden. De stranden en polders van Goeree-Overflakkee trekken een toenemend aantal toeristen naar het eiland. “Die nemen geen gebak mee naar de caravan”, zegt Peter, “maar ze komen wel graag een ijsje eten.” Ook jongeren verkiezen ijs boven de traditionele patisserieproducten, die vooral door de oudere generatie worden gekocht.

Kruukplaetjesijs

kruukplaetjesijs_van helden_BIB 3-2019

Foto: Oscar van der Wijk


Peter wilde het ijs zelf maken. Hij kocht een professionele ijsmachine en -vitrine en volgde de cursussen IJsbereider en Gespecialiseerd IJsbereider bij het IJscentrum in Wageningen. Naast bekende smaken als vanille en aardbei, creëerde Peter nieuwe recepten, vaak geïnspireerd door lokale specialiteiten. Bijvoorbeeld zijn kruukplaetjesijs, een van de populairste smaken.

Vooral tijdens de eerste warme dagen weten de klanten het ijs van de bakker te vinden. Toch ging de verkoop niet snel genoeg voor Peter. “Vers ijs is het lekkerst. Als je vaak vers ijs wilt draaien moet je zorgen voor voldoende doorstroom. Daarom verkopen we het ijs niet alleen in de winkel, maar hebben we ook een ijskar gekocht, waarmee we op markten en braderieën staan. We dachten: als er niet voldoende mensen naar ons toe komen, gaan wij wel naar hen toe.”

Meer weten over Peter en Selma en hun Bakkerij van Helden? Lees dan het complete artikel van Christiaan van Beemen in Vakblad IJs 46-2019 of Bakkers in bedrijf 3-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vakblad IJs! of op Bakkers in bedrijf!

 

Lees ook
Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Met het vervallen van de reserveringsplicht in de horeca ziet de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum de komende zomermaanden lichtelijk positief in. “We zijn er nog lang niet, en omzet inhalen zal niet meer lukken. Maar we zijn blij elke verruiming van de maatregelen”, aldus voorzitter Teun Loonen.

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.

Voorlopig coronaprotocol voor ijssalons

Voorlopig coronaprotocol voor ijssalons

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft een protocol opgesteld dat direct kan worden ingezet door alle ambachtelijke ijssalons van Nederland. Het coronaprotocol is gericht op de (directe) verkoop van ambachtelijk ijs en bevat de richtlijnen van het RIVM aangevuld met adviezen. De eigen verantwoordelijkheid is hierbij van groot belang.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...