Gebroeders Boonstra bakken beste oranjekoek

NIEUWS_Fryske Oranjekoeke 2013 (Small) (2)

Bakker Roel Boonstra uit De Knip won 17 september de wedstrijd 'Wie bakt de beste Oranjekoek?'. Zijn broer Marten Boonstra uit Akkrum kreeg de tweede prijs en en de publieksprijs. De Leeuwarder Courant en NBOV organiseerden de wedstrijd.

De broers zijn trots. "Het voelt geweldig, hier zijn we heel trots op. Het is een prijs voor het hele team", zegt Roel tegen de Leeuwarder Courant. Zijn broer Marten: "Van tevoren hebben we hierop gehoopt. Het leek me geweldig om eerste en tweede te worden." Over de receptuur wil geen beide veel kwijt. Roel zegt alleen dat het basisrecept voor de oranjekoek van zijn vader komt. Marten onthult alleen dat hij 'iets speciaals' door de crème doet.

De wedstrijd

De oranjekoek van Roel Boonstra uit De Knipe kreeg in totaal 8.000 punten van de vakjury. Zijn broer had 7860 punten en op de derde plaats eindigde banketbakkerij De Korenbloem uit Sneek met 7580 punten. De tien beste bakkers gingen naar huis met een poster en oorkonde. De winnaars van de publieksprijs en van de algemene wedstrijd (juryprijs) kregen een trofee voor op de toonbank.

De publieksjury bestond uit vijftig lezers van de Leeuwarder Courant. Zij gaven de oranjekoek van Marten een 7.77. Zijn broer eindigde op de derde plaats met een 7.6. De plaats was voor Lenes uit Heereveen met een 7.72.

Volgens jurylid Hilco Wagenaar was er sprake van een hoog niveau en lag de uitslag dicht bij elkaar. De bakkers die niet in de prijzen vielen, kregen van hem nog een aantal tips: "Besteed meer aandacht aan de afwerking van de koek, sommige koeken waren wat grof afgewerkt. Ook moet er goed worden gelet op de verhouding tussen koek en spijs. De koek moet bovendien niet te lang worden gebakken, want dan wordt het te droog."

De uitslag

De top 10 van de vakjury en de publiekjury was als volgt.

Vakjury

 1. Bakkerij Boonstra (De Knipe)
 2. Bakkerij Boonstra (Akkrum)
 3. De Korenbloem (Sneek)
 4. Echte Bakker Lenes (Heerenveen)
 5. Bakkerij Hallema (Joure)
 6. Bakkerij Vliegendehond (Wolvega)
 7. Echte Bakker Posthuma (Wommels)
 8. Bakkerij Nico en Aeltsje de Groot (Stiens)
 9. Bakkerij Elsinga (Harlingen)
 10. Ypma Bakkerij (Heeg)

Publieksjury

 1. Bakkerij Boonstra (Akkrum)
 2. Echte Bakker Lenes (Heerenveen)
 3. Bakkerij Boonstra (De Knipe)
 4. De Korenbloem (Sneek)
 5. Bakkerij De Korenaar (Surhuisterveen)
 6. Bakkerij De Vries (Oudega)
 7. Ypma Bakkerij (Heeg)
 8. Siesling’s Luxe Bakkerij (Franeker)
 9. Bakkerij Hallema (Joure)
 10. Bakkerij Vliegendehond (Wolvega).
Lees ook
Samen sterk in coronacrisis

Samen sterk in coronacrisis

De werkgeversorganisaties NVB en NBOV en de werknemersorganisaties FNV en CNV Vakmensen zijn trots op alle 2.000 werkgevers en 50.000 medewerkers die werkelijk alles op alles zetten om de bakkersbedrijven in deze uitzonderlijke tijd door de coronacrisis te loodsen om de 17,4 miljoen Nederlanders van brood en gebak te voorzien!

IJskoude business

IJskoude business

Hoewel ‘winter’ nog altijd beelden oproept van sneeuwpret, ruiten krabben en Elfstedentochten, wordt dat steeds meer nostalgie: veel basisschoolleerlingen hebben nog nooit natuurijs gezien. Ik vrees dan ook dat de tijd van een ijskoud Nederland ver achter ons ligt.

Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Gebruikt u per jaar meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal? Dan moet u voor 1 april aangifte doen voor de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die u gebruikt. Niet al het materiaal dat u gebruikt, telt echter mee in de berekening.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...