Gebroeders Boonstra bakken beste oranjekoek

19 september 2017

Bakker Roel Boonstra uit De Knip won 17 september de wedstrijd 'Wie bakt de beste Oranjekoek?'. Zijn broer Marten Boonstra uit Akkrum kreeg de tweede prijs en en de publieksprijs. De Leeuwarder Courant en NBOV organiseerden de wedstrijd.

De broers zijn trots. "Het voelt geweldig, hier zijn we heel trots op. Het is een prijs voor het hele team", zegt Roel tegen de Leeuwarder Courant. Zijn broer Marten: "Van tevoren hebben we hierop gehoopt. Het leek me geweldig om eerste en tweede te worden." Over de receptuur wil geen beide veel kwijt. Roel zegt alleen dat het basisrecept voor de oranjekoek van zijn vader komt. Marten onthult alleen dat hij 'iets speciaals' door de crème doet.

De wedstrijd

De oranjekoek van Roel Boonstra uit De Knipe kreeg in totaal 8.000 punten van de vakjury. Zijn broer had 7860 punten en op de derde plaats eindigde banketbakkerij De Korenbloem uit Sneek met 7580 punten. De tien beste bakkers gingen naar huis met een poster en oorkonde. De winnaars van de publieksprijs en van de algemene wedstrijd (juryprijs) kregen een trofee voor op de toonbank.

De publieksjury bestond uit vijftig lezers van de Leeuwarder Courant. Zij gaven de oranjekoek van Marten een 7.77. Zijn broer eindigde op de derde plaats met een 7.6. De plaats was voor Lenes uit Heereveen met een 7.72.

Volgens jurylid Hilco Wagenaar was er sprake van een hoog niveau en lag de uitslag dicht bij elkaar. De bakkers die niet in de prijzen vielen, kregen van hem nog een aantal tips: "Besteed meer aandacht aan de afwerking van de koek, sommige koeken waren wat grof afgewerkt. Ook moet er goed worden gelet op de verhouding tussen koek en spijs. De koek moet bovendien niet te lang worden gebakken, want dan wordt het te droog."

De uitslag

De top 10 van de vakjury en de publiekjury was als volgt.

Vakjury

  1. Bakkerij Boonstra (De Knipe)
  2. Bakkerij Boonstra (Akkrum)
  3. De Korenbloem (Sneek)
  4. Echte Bakker Lenes (Heerenveen)
  5. Bakkerij Hallema (Joure)
  6. Bakkerij Vliegendehond (Wolvega)
  7. Echte Bakker Posthuma (Wommels)
  8. Bakkerij Nico en Aeltsje de Groot (Stiens)
  9. Bakkerij Elsinga (Harlingen)
  10. Ypma Bakkerij (Heeg)

Publieksjury

  1. Bakkerij Boonstra (Akkrum)
  2. Echte Bakker Lenes (Heerenveen)
  3. Bakkerij Boonstra (De Knipe)
  4. De Korenbloem (Sneek)
  5. Bakkerij De Korenaar (Surhuisterveen)
  6. Bakkerij De Vries (Oudega)
  7. Ypma Bakkerij (Heeg)
  8. Siesling’s Luxe Bakkerij (Franeker)
  9. Bakkerij Hallema (Joure)
  10. Bakkerij Vliegendehond (Wolvega).

Altijd op de hoogte blijven?