Frikandellenvlaai wordt onverwacht groot succes

SOMEREN - De Brabantse Bakkerij Van de Mortel heeft de frikandellenvlaai in het assortiment opgenomen. De bakkerij, met filialen in Asten en Someren, trekt hiermee klanten uit heel Nederland. Inmiddels zijn er ruim 1500 verkocht.

Idee

De oorsprong van de frikandellenvlaai ligt in Limburg. Het was een idee van bakkerij Engels in Grubbenvorst. “Hij kondigde via Facebook aan dat hij voor de verjaardag van een vriend een frikandellenvlaai had gemaakt. Wij hebben toen onze volgers gevraagd of ze ook een frikandellenvlaai zouden lusten. Er kwamen toen zoveel reacties binnen, dat we besloten deze te gaan maken”, vertelt Christel van Vlerken van bakkerij van de Mortel. In eerste instantie was de hartige snack eenmalig voor het weekend bedoeld, maar de reacties waren zo overweldigend dat de vlaai tot op heden nog altijd in het assortiment zit. “De grote media-aandacht heeft er voor gezorgd dat het zo’n enorm succes is geworden. Hiermee wordt aangetoond wat social media kan doen, ook voor de warme bakker. Na al die aandacht zijn er uit heel Nederland aanvragen binnengekomen om een vlaai te bestellen. Van Amsterdam tot Maastricht komen mensen er speciaal voor hierheen gereden.” De frikandellenvlaai is verkrijgbaar in twee formaten: een middel en een grotere. De middel ligt standaard op vrijdag en zaterdag in de winkels. Daarnaast kan dit formaat en de grote frikandellenvlaai dagelijks worden besteld.

218-Frikandellen-vlaai-300x257 Werkwijze

De Frikadellenvlaai wordt hetzelfde gemaakt als een Limburgse vlaai, met ook hetzelfde deeg als voor gewone vlaaien, legt Van Vlerken uit. “De frikadellen worden ontdooit en in vijf stukken gestoken. Vervolgens het vlaaideeg uitrollen, fonceren in de pan en dan helemaal volleggen met frikadelstukjes. Daarna gaat er curry over: die loopt mooi tussen de frikadellen. Tot slot wordt het raster op de taart gemaakt. De taart laten rijzen, afspuiten met ei en 26 minuten bakken op bakprogramma vlaai.”

Lees ook
Bakkerij Martens kiest met Debic Crème Pâtissière voor kwaliteit

Bakkerij Martens kiest met Debic Crème Pâtissière voor kwaliteit

Limburgse bakkers kunnen natuurlijk niet zonder vlaaien in hun assortiment. Naast vullingen van kruisbessen, appel, ananas, pruimen, abrikozen en kersen kiest Bakkerij Martens uit Beek ook voor de opvallende vanillesmaak van Debic Crème Pâtissière. “Een gemakkelijk te verwerken, bakvast product van constante kwaliteit. Dat moet ook, want met rommel...

Bosschebollenvlaai

Bosschebollenvlaai

Volgens reviewplatform Zoover heeft de Bossche bol de Limburgse vlaai gepasseerd als favoriete regionale lekkernij. Voor Bossche bollenbakker Jan de Groot uit Den Bosch, en vlaaienbakker Thijs Broekmans uit Panningen was dit de aanleiding om de lekkernijen met elkaar te combineren. Het resultaat is de Bosschebollenvlaai. Het onderstaande filmpje van...

Oproep van ambachtsman: Koop lekker lokaal!

Bakker Peter Hagedoren uit Hoensbroek roept consumenten en bedrijven in zijn regio op om cadeaus, relatiegeschenken en kerstpakketten vooral te kopen bij lokale bedrijven. “Er is zoveel moois en lekkers te koop in onze eigen regio. Iedereen wil een goede leefbaarheid in zijn eigen wijk. Daarvoor kunnen we allemaal het goede voorbeeld geven. Als we onze cadeaus allemaal via internet van ver weg halen dan draagt dat niet bij”, aldus Peter Hagedoren. Wanneer we vragen naar een mooi voorbeeld van lokale producten begint Hagedoren te lachen: “Het spreekt voor zich dat ik dan ook even voor eigen parochie...