Op zoek naar de beste appelvlaai van Limburg

limburgse vlaai

De vlaaikeuring is een vast onderdeel van de Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker. Dit jaar gaat de organisatie op zoek naar de beste appelvlaai van Limburg. Voor het eerst kunnen ook thuisbakkers hieraan meedoen. Naast de keuring voor ambachtelijke bakkers wordt er ook een consumentenwedstrijd georganiseerd.

Limburgers, en met name de Limburgse bakkers, zijn trots op de vlaai. Daarom organiseert een werkgroep van (oud)bakkers samen met groothandel Bakeplus al sinds jaar en dag de Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker 2019 met de Limburgse Vlaaikeuring. "Meer dan alleen een wedstrijd", zegt Jules Peeters van Bakeplus namens de organisatie. Welverdiende aandacht voor de bakkers is het voornaamste doel van deze week, die dit jaar plaatsvindt van 7 tot en met 12 oktober. Deelnemers ontvangen een promotiepakket voor offline én online gebruik. Denk hierbij aan een dagelijks bericht voor social media inclusief voorbeeldteksten, video's, een Facebook omslagfoto en een consumenten vlaaienquiz.

Dit jaar staat de appelvlaai centraal. De keuring voor de ambachtelijke bakkers vindt plaats op 8 en 9 oktober 2019. In 2018 kwam Ewals, de Echte Bakker als beste uit de bus. De wedstrijdvlaaien waren toen kruisbessen schuimvlaai en zwarte pruimenvlaai. 

Consumentenwedstrijd

Om aandacht voor het bakkersvak te genereren wordt dit jaar voor het eerst ook een consumentenwedstrijd georganiseerd. In samenwerking met Dagblad De Limburger gaat de organisatie ook op zoek naar welke thuisbakker de beste appelvlaai maakt. Op 4 september keurt een jury van vier professionele bakkers -  Ron Ossendrijver, Pierre Richaerts, René Vries en Marcel Roubroeks - alle inzendingen. Thuisbakkers kunnen zich voor deze wedstrijd inschrijven op de website van De Limburger.

Workshop

Bakeplus organiseert speciaal voor de deelnemende bakkers een speciale vlaaiendemo door oud-winnaars en het Nederlands Patisserie Team op 10 en 11 september. Hier kunnen bakkers extra tips en inspiratie op doen. 

Wilt u meer informatie ontvangen of uw bakkerij aanmelden voor deze mooie week? Stuur dan een mail naar marketing@bakeplus.nl of neem contact op met uw contactpersoon van een van de deelnemende firma’s: Bakeplus, Beko, Dobla of Hela.

Lees ook
Veel vraag naar Limburgse vlaai bij webshop Bakkerij de Bisschopsmolen

Veel vraag naar Limburgse vlaai bij webshop Bakkerij de Bisschopsmolen

Bakkerij de Bisschopsmolen ziet een grote toename in het aantal webshopbestellingen. De Maastrichtse bakker ziet vanuit het hele land veel vraag naar Limburgse kersenvlaai. Andere populaire producten zijn rijstevlaai en Brabantse worstenbroodjes (met Limburgse ingrediënten).

Vlaaikeuring 2020 gaat door

Vlaaikeuring 2020 gaat door

De Vlaaikeuring 2020 gaat door. In verband met de coronamaatregelen past de organisatie het programma aan. "De vlaai is Limburgs trots en de lekkerste vlaai haal je bij de bakker. Dat mag iedereen weten."

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Thijs Koolen, de Echte Bakker bakt de lekkerste vlaaien. De jury wees hem aan als winnaar van de vlaaikeuring. "Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Thijs Koolen waren uitmuntend gebakken", aldus juryvoorzitter Vries.