Ewals, de Echte Bakker wint de Vlaaikeuring 2018

Bakkers in bedrijf_Vlaaikeuring

Ewals, de Echte Bakker uit Tegelen won de Vlaaikeuring 2018. De jury beoordeelde de vlaaien van Ewals unaniem als de beste. "Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Ewals waren uitmuntend gebakken", zo vatte juryvoorzitter Vries de beoordeling van de winnende vlaaien samen. Bakkerij Heerschap, Roggel belandde op de tweede plaats en Bakkerij Kessels uit Meijel op de derde.

Vlaaikeuring 2018

De vlaaikeuring is een prestigieuze wedstrijd tussen de alle Ambachtelijke bakkers van Limburg. De bakkers zenden twee wedstrijdvlaaien die vervolgens beoordeelt worden door een vakjury. Zij kijken onder andere naar bakaard, bodem, vulling, aroma, smaak en de algemene indruk. Dit jaar waren de wedstrijdvlaaien van 2018 de kruisbessen schuimvlaai en de zwarte pruimenvlaai. Ewals, de Echte Bakker scoorde op alle criteria uitstekend en mag zich daarom een jaar lang de Lekkerste vlaaibakker noemen.

Vruchtenbrood en luxe vlaai

Naast de vlaaikeuring waren er ook nog andere keuringswedstrijden. Zo werden er dit jaar ook vruchtenbrood en luxevlaai gekeurd. Thijs Koolen, De Echte Bakker uit Ell bakte het lekkerste Vruchtenbrood. Vorig jaar bezette Koolen de tweede plaats bij de vlaaikeuring. Hagedoren, De Echte Bakker, Hoensbroek maakte, evenals vorig jaar de beste luxe vlaai.

Bakkersleerlingen

Ook voor bakkersleerlingen was er een wedstrijd. De leerlingen van niveau 1 moesten een abrikozen-kruimelvlaai inleveren. Eline Engemann bakte de beste vlaai en kreeg de eerste plaats. Anouk Crooijmans kreeg de tweede plaats en Senne Strijbosch belandde op de derde plaats. Alledrie volgen hun opleiding bij GildeOpleidingen. De leerlingen van niveau 2 en 3 strijden over een paar weken om de prijzen tijdens een Bake-off wedstrijd.

Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker

De vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker’. Tijdens deze week lang staat de ambachtelijke bakker centraal. De week startte dit jaar op 6 oktober.

Lees ook
Verhalen

Verhalen

Pasgeleden hoorde ik tijdens een radio-uitzending dat kreten zoals vers, puur, ambachtelijk, authentiek en ‘bereid volgens Oudhollands recept’ de meest ijdel gebruikte aanduidingen zijn bij veel producten die in de schappen van onze supermarkten zijn te vinden. Onderzoek leert dat veel van deze aanduidingen niet kloppen en dat deze meer inspelen op...

Het goede verhaal

Het goede verhaal

‘Wie ver reist, kan veel verhalen’, is een bekend spreekwoord. Of u nu tijdens de zomervakantie een verre reis heeft gemaakt of juist dicht bij huis bent gebleven, waarschijnlijk bent u wel met nieuwe verhalen thuisgekomen. En hopelijk heeft u – net als ik – even uw hoofd kunnen leegmaken en uzelf kunnen opladen om aan de rest van dit jaar te kunnen...

positief

positief

De eerste dagen van de maand januari krijgen we het regelmatig te horen en spreken we het ook zelf veel uit naar mensen om ons heen: ‘De beste wensen voor het nieuwe jaar!’. Nu de maand januari alweer bijna achter ons ligt, schijnt dit volgens de protocollen niet meer te hoeven, maar toch wens ik ook u allen een mooi, gezond en succesvol 2017 toe. Januari...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...