Ewals, de Echte Bakker wint de Vlaaikeuring 2018

Bakkers in bedrijf_Vlaaikeuring

Ewals, de Echte Bakker uit Tegelen won de Vlaaikeuring 2018. De jury beoordeelde de vlaaien van Ewals unaniem als de beste. "Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Ewals waren uitmuntend gebakken", zo vatte juryvoorzitter Vries de beoordeling van de winnende vlaaien samen. Bakkerij Heerschap, Roggel belandde op de tweede plaats en Bakkerij Kessels uit Meijel op de derde.

Vlaaikeuring 2018

De vlaaikeuring is een prestigieuze wedstrijd tussen de alle Ambachtelijke bakkers van Limburg. De bakkers zenden twee wedstrijdvlaaien die vervolgens beoordeelt worden door een vakjury. Zij kijken onder andere naar bakaard, bodem, vulling, aroma, smaak en de algemene indruk. Dit jaar waren de wedstrijdvlaaien van 2018 de kruisbessen schuimvlaai en de zwarte pruimenvlaai. Ewals, de Echte Bakker scoorde op alle criteria uitstekend en mag zich daarom een jaar lang de Lekkerste vlaaibakker noemen.

Vruchtenbrood en luxe vlaai

Naast de vlaaikeuring waren er ook nog andere keuringswedstrijden. Zo werden er dit jaar ook vruchtenbrood en luxevlaai gekeurd. Thijs Koolen, De Echte Bakker uit Ell bakte het lekkerste Vruchtenbrood. Vorig jaar bezette Koolen de tweede plaats bij de vlaaikeuring. Hagedoren, De Echte Bakker, Hoensbroek maakte, evenals vorig jaar de beste luxe vlaai.

Bakkersleerlingen

Ook voor bakkersleerlingen was er een wedstrijd. De leerlingen van niveau 1 moesten een abrikozen-kruimelvlaai inleveren. Eline Engemann bakte de beste vlaai en kreeg de eerste plaats. Anouk Crooijmans kreeg de tweede plaats en Senne Strijbosch belandde op de derde plaats. Alledrie volgen hun opleiding bij GildeOpleidingen. De leerlingen van niveau 2 en 3 strijden over een paar weken om de prijzen tijdens een Bake-off wedstrijd.

Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker

De vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker’. Tijdens deze week lang staat de ambachtelijke bakker centraal. De week startte dit jaar op 6 oktober.

Lees ook
Bakkerij Mama wil verbinden met brood

Bakkerij Mama wil verbinden met brood

Wie bakkerij Mama van bakker Karel Goudsblom binnenstapt, staat ook meteen in de ruimte waar het deeg wordt gedraaid en de broden worden gebakken. De bakker in Zwanenburg is van huis uit beeldend kunstenaar. De visie die hij als kunstenaar heeft zet hij ook door in zijn bakkerij. “Mensen verbinden, dat is en blijft mijn voornaamste drijfveer.”

Stichting Ambachtelijke Bakkerij present op Bakkersvak

Stichting Ambachtelijke Bakkerij present op Bakkersvak

De Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) is er voor bakkers, ondernemers en bakkerijmedewerkers. Daarom is de stichting uiteraard present op de aankomende editie van Bakkersvak in Gorinchem op 1, 2 en 3 maart aanstaande. Net als voorgaande jaren deelt de SAB een stand met de NBA en de NBOV. Kom je langs?

‘Ik speel een spelletje met het deeg’

‘Ik speel een spelletje met het deeg’

Lisette Noij (21) heeft de bakkersopleiding op het ROC Nijmegen afgerond en is daarna direct begonnen als broodbakker bij het bedrijf van Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. “Het is steeds een uitdaging om mezelf te verbeteren.”

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...