Frikandellenvlaai wordt onverwacht groot succes

SOMEREN - De Brabantse Bakkerij Van de Mortel heeft de frikandellenvlaai in het assortiment opgenomen. De bakkerij, met filialen in Asten en Someren, trekt hiermee klanten uit heel Nederland. Inmiddels zijn er ruim 1500 verkocht.

Idee

De oorsprong van de frikandellenvlaai ligt in Limburg. Het was een idee van bakkerij Engels in Grubbenvorst. “Hij kondigde via Facebook aan dat hij voor de verjaardag van een vriend een frikandellenvlaai had gemaakt. Wij hebben toen onze volgers gevraagd of ze ook een frikandellenvlaai zouden lusten. Er kwamen toen zoveel reacties binnen, dat we besloten deze te gaan maken”, vertelt Christel van Vlerken van bakkerij van de Mortel. In eerste instantie was de hartige snack eenmalig voor het weekend bedoeld, maar de reacties waren zo overweldigend dat de vlaai tot op heden nog altijd in het assortiment zit. “De grote media-aandacht heeft er voor gezorgd dat het zo’n enorm succes is geworden. Hiermee wordt aangetoond wat social media kan doen, ook voor de warme bakker. Na al die aandacht zijn er uit heel Nederland aanvragen binnengekomen om een vlaai te bestellen. Van Amsterdam tot Maastricht komen mensen er speciaal voor hierheen gereden.” De frikandellenvlaai is verkrijgbaar in twee formaten: een middel en een grotere. De middel ligt standaard op vrijdag en zaterdag in de winkels. Daarnaast kan dit formaat en de grote frikandellenvlaai dagelijks worden besteld.

218-Frikandellen-vlaai-300x257 Werkwijze

De Frikadellenvlaai wordt hetzelfde gemaakt als een Limburgse vlaai, met ook hetzelfde deeg als voor gewone vlaaien, legt Van Vlerken uit. “De frikadellen worden ontdooit en in vijf stukken gestoken. Vervolgens het vlaaideeg uitrollen, fonceren in de pan en dan helemaal volleggen met frikadelstukjes. Daarna gaat er curry over: die loopt mooi tussen de frikadellen. Tot slot wordt het raster op de taart gemaakt. De taart laten rijzen, afspuiten met ei en 26 minuten bakken op bakprogramma vlaai.”

Lees ook
Bakkersgeheimen voor de feestdagen

Bakkersgeheimen voor de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes.

Vlaaikeuring 2020 gaat door

Vlaaikeuring 2020 gaat door

De Vlaaikeuring 2020 gaat door. In verband met de coronamaatregelen past de organisatie het programma aan. "De vlaai is Limburgs trots en de lekkerste vlaai haal je bij de bakker. Dat mag iedereen weten."

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Thijs Koolen, de Echte Bakker bakt de lekkerste vlaaien. De jury wees hem aan als winnaar van de vlaaikeuring. "Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Thijs Koolen waren uitmuntend gebakken", aldus juryvoorzitter Vries.