Bakkerij Snijders in Stramproy bakt beste Limburgse vlaai

20 oktober 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy bakken de allerbeste Limburgse vlaai. Ze winnen de 42ste jaarlijkse vlaaienkeuring.

Tijdens de vlaaienkeurig worden ambachtelijke bakkers uit de hele regio uitgenodigd om hun beste baksels te laten keuren door drie keurmeesters. “Dit jaar was de opdracht: bak een kersen- en een puddingstrooiselvlaai”, vertelt keurmeester Marcel Roubroeks uit Susteren, die in het verleden al diverse malen de felbegeerde titel wist binnen te slepen.

Roubroeks verraste woensdagochtend de Stramproyse bakkers in hun eigen zaak met de grote wisseltrofee en een grote bos bloemen. “Fantastisch”,  reageren Heuvelmans en Craemers. “We hebben ons team beloofd dat we vanavond zouden gaan uiteten als we zouden winnen, dus daar zitten we nu aan vast. En we gaan deze week zeker extra vlaaien bakken, want ik denk dat iedereen ze wel wil proeven.”

Keuringscriteria

Dinsdagmiddag zijn alle vlaaien beoordeeld op onderdelen als bak-aard en korstkleur, bodem en vulling en natuurlijk ook aroma en smaak. De drie keurmeesters bekijken of de vlaaien wel voldoende ovenwerking hebben gehad, of de bodem gelijkmatig is, of er voldoende vulling op de vlaaien zit en of de kruimels goed zijn verdeeld. Natuurlijk is ook de smaak van groot belang.

De vlaaien zijn vooraf doorgesneden en gefotografeerd zodat er eventueel naderhand nog over nagepraat kan worden met de deelnemers. Het keuren is een serieuze zaak waarbij de keuringscriteria stap voor stap worden nagelopen en beoordeeld. De punten worden ingevuld op een beoordelingsformulier en bij elkaar opgeteld. De winnaar van de wedstrijd is de bakker die het hoogste gemiddelde scoort over beide vlaaien.

Bron: 1Limburg

Altijd op de hoogte blijven?