Echte Bakker Van Meijel beste bolusbakker

30 mei 2016

GOES - Tijdens de tweede editie van de Zeeuwse Bolusdag heeft Joop van Meijel uit het Zeeuws-Vlaamse Clinge voor het derde jaar op rij zijn titel als beste bolusbakker geprolongeerd. Uniek in de lange geschiedenis van deze wedstrijd.

Geheim

De jury omschreef de bolus van Van Meijel als ‘een bolus zoals ‘ie hoort te zijn’. Juryvoorzitter was Meester Boulanger Mark Plaating. “De bolussen van Van Meijel zijn supermals met een mooie en gelijkmatige structuur, een mooi rond model, waarbij de suiker goed is verdeeld over de bolus. Een heerlijke dikke bolus met een volle bakaard. Ook tijdens de gehouden voorrondes, waarbij bolussen onaangekondigd worden opgehaald en gekeurd, scoorde Van Meijel als beste”, aldus Plaating. Volgens een trotse, maar nuchtere Joop van Meijel zit het geheim van zijn kwaliteitsbolussen vooral in aandacht en constante kwaliteit: “Ik maak ze gewoon altijd hetzelfde, zonder verdere flauwekul”. De tweede plaats is behaald door De Smaak Kraker uit Rilland, de derde plaats was voor Bakkerij Dees uit Zaamslag.

Jurering

De jurering was dit jaar opgebouwd uit een onaangekondigde keuring, een aangekondigde keuring en het oordeel van de bezoekers aan de Zeeuwse Bolusdag, die tijdens het evenement hun stem konden uitbrengen op de top 3 klassering. In de eindklassering telde de (on)aangekondigde keuring mee voor 70%. Het oordeel van de bezoekers aan de Zeeuwse Bolusdag telde mee voor 30%.

Wedstrijd bakkerijleerlingen

De wedstrijd om de Bolustrofee voor bakkersleerlingen van Scalda in Middelburg werd gewonnen door Richard van Beek (werkzaam bij Bakker Boer, Goes). Tweede werd Daniël de Kok (Marco’s Bakhuys in Borssele) en op de derde plaats eindigde Lynda Timmer (Bakkerij Jan van Harberden in Melissant).

Zeeuwse Bolusdag

De tweede editie van de Zeeuwse Bolusdag is zeer succesvol verlopen. Het publieks-evenement vond wederom plaats bij Bakker Boer in Goes en werd bezocht door ruim 1.000 belangstellende consumenten. Zij konden niet alleen zelf hun bolus draaien en afbakken, maar daarnaast presentaties over het bakkersvak meemaken van o.a. het Boulangerie Team en diverse lokale leveranciers. Het evenement werd georganiseerd door de NBOV in samenwerking met de Zeeuwse ambachtelijke (banket)bakkers en Omroep Zeeland. De Bolusdag ging van start met de finale van de Zeeuwse thuisbak-wedstrijd die in het teken stond van ‘taart met een Zeeuws tintje’. Deze wedstrijd werd voor het tweede jaar op rij gewonnen door Kees Scheurwater uit Krabbendijke met zijn ‘appeltaart aan zee’. De jury bestond uit de Amsterdamse patissier Cees Holtkamp, Heel Holland Bakt-deelneemster Corine Schoonen, Zeeuwse bakker Johan Pladdet en Meester Boulanger Mark Plaating.

Altijd op de hoogte blijven?