‘Door onze ideeën te delen, komen we allemaal verder’

Peter Bienefelt_Foto Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

“Het is voor de hele branche goed om verder te kijken dan alleen morgen”, vindt Meester Boulanger Peter Bienefelt. Hij praat tijdens de bijeenkomst ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’ met vak- en branchegenoten over de toekomst van brood. “Waar zouden we terecht kunnen komen en wat hebben we dan nodig? Het is belangrijk daar samen over na te denken.”

“Wat we nu meemaken, had niemand kunnen bedenken, maar je ziet in deze coronatijd dat er veel verandert. En sneller dan je denkt. Natuurlijk kun je niet alles voorspellen, maar over sommige ontwikkelingen kunnen we wel alvast nadenken met elkaar.” De beschikbaarheid van grondstoffen in de toekomst vindt Peter bijvoorbeeld een prangende vraag om nu naar te kijken. “Een groeiende wereldbevolking, milieumaatregelen, verandering van het klimaat; het heeft allemaal invloed op onze belangrijkste grondstof. En dus op ons werk.” 

Wat verwacht de consument?

“Verspilling is een ander belangrijk onderwerp wat mij betreft. De meeste van onze producten vinden altijd wel een weg, maar niet altijd naar de consument. Wat kunnen we daarmee richting 2030?” Dat laatste punt bekijkt Peter ook vanuit consumentenoogpunt. “Wat gaat de consument van ons verwachten? Van de boterham op hun bord? Consumenten weten steeds mee, willen ook steeds meer weten. De consument van nu is al een heel andere dan een tijd geleden. Mensen kiezen veel meer; door de week een gewone boterham, in het weekend iets bijzonders. Blijft dat zo? Gaat dat veranderen?”

Peter is blij met het initiatief om branche-breed – en op 8 oktober ook met consumenten en andere belanghebbenden – te praten over de toekomst van brood. “Natuurlijk spreken we elkaar in de wandelgangen ook wel, maar nu gaan we er echt even met z’n allen voor zitten. Dat is toch anders. Ik ben heel benieuwd naar alle gedachtegangen. Door een verschillende kijk op dingen, kom je tot andere ideeën. Het zal ons allemaal verder brengen.”

‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’

Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert op 22 september en 8 oktober twee inspiratiesessies onder de noemer ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’. De sessies zijn onderdeel van de campagne 'Brood uit Europa, goed verhaal' en worden ingevuld met de Meester Boulangers. Beide sessies worden begeleid door Ivo van Dijkhuizen. “Met de campagne Brood. Goed verhaal brengen we mooie verhalen over brood, om zo mensen weer het warme gevoel voor brood terug te geven. Gelukkig laat de broodconsumptie ook weer een stijgende lijn zien, na jarenlange daling. Het is goed én leuk om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe we ook in de toekomst brood de held van ons bord kunnen laten zijn”, aldus Jenneke van Elderen van NBC.

De eerste bijeenkomst op 22 september staat in het teken van een dialoog tussen de Meester Boulangers (Peter Bienefelt, Hiljo Hillebrand en Wilfred Haafs) en specialisten uit de bakkersbranche. Zij spreken over het brood bakken in de toekomst en welke uitdagingen of meevallers de branche te wachten staan.

Vanwege corona is aanwezigheid bij de bijeenkomsten op uitnodiging. Bakkers in bedrijf zal verslag doen van de bijeenkomsten.

Dossiers
Lees ook
Blik op 2030 -  Brood als superfood?

Blik op 2030 - Brood als superfood?

In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart. Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche aan, om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden. Dit is het verslag van het tweede deel van de middag.

Geen Europese subsidie voor verlenging campagne Brood. Goed verhaal

Geen Europese subsidie voor verlenging campagne Brood. Goed verhaal

Er komt geen Europese subsidie voor een verlenging van de campagne Brood. Goed verhaal. De Europese Commissie keurde de subsidie-aanvraag die het Nederlands Bakkerij Centrum namens zeven branchepartijen uit Nederland en België indiende om de campagne met drie jaar te verlengen niet goed.

Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Veel bakkers bakken hun brood van graan dat niet uit Nederland komt. Nederlands graan bevat minder eiwitten, waardoor het een uitdaging is om er goed brood van te maken. Het Graanschap wil dit veranderen en de graanketen korter, transparanter en duurzamer maken.

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...