‘Zijn er in 2030 nog genoeg grondstoffen?’

9 september 2020 Michelle de Koning

                  Wilfred Haafs (2e van rechts) maakt deel uit van de Vereniging de Meesters.

                                                                  (Foto: Peter van der Wal)

“Eten consumenten tegen die tijd nog brood? Zijn er nog genoeg grondstoffen, hoe komt je over tien jaar aan goede medewerkers? Dat zijn onderwerpen waar we samen over na moeten denken.” Meester Boulanger Wilfred Haafs praat tijdens de bijeenkomst ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’ met vak- en branchegenoten over de toekomst van brood.

Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert op 22 september een inspiratiesessie onder de noemer ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’. Wilfred Haafs is één van de Meester Boulangers die op 22 september aanschuift. “Als Meester Boulanger met een eigen onderneming zie ik dagelijks veel ontwikkelingen. Daar moet ik in mijn eigen bedrijf iets mee, maar het is ook goed om daar eens met andere mensen uit de branche van gedachten over te wisselen.”

Brood in de toekomst

De sessies zijn onderdeel van de campagne 'Brood uit Europa, goed verhaal' en worden ingevuld met de Meester Boulangers. Beide sessies worden begeleid door Ivo van Dijkhuizen. “Met de campagne Brood. Goed verhaal brengen we mooie verhalen over brood, om zo mensen weer het warme gevoel voor brood terug te geven. Gelukkig laat de broodconsumptie ook weer een stijgende lijn zien, na jarenlange daling. Het is goed én leuk om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe we ook in de toekomst brood de held van ons bord kunnen laten zijn”, aldus Jenneke van Elderen van NBC.

En de Meester Boulangers sluiten zich daar graag bij aan. Het tekort aan nieuwe – jonge – medewerkers is al een onderwerp waar de Meester Boulangers zich gezamenlijk voor inspannen. “En het is mooi om nu ook andere onderwerpen op de agenda te zetten zoals broodvolume, waar gaat de consumptie in de toekomst heen, wat zijn de kansen en bedreigingen?”

Genoeg grondstoffen?

Voor je eigen bedrijf kijk je altijd naar de toekomst, vaak de korte en middellange termijn, geeft Wilfred aan. “Met z’n allen kunnen we ook kijken naar ‘grotere’ onderwerpen en de langere termijn. In de zorg zag je nu bijvoorbeeld opeens dat het een probleem kan zijn als alle mondkapjes in China geproduceerd worden. Dan denk ik: graan halen we ook vooral uit het buitenland. Dat gaat nu nog goed, maar Rusland sloot al eens zijn grenzen en wat als dat vaker gebeurt? Moeten we meer zelfvoorzienend worden? En zijn er in 2030 überhaupt nog genoeg grondstoffen? Ik ben benieuwd hoe anderen daarnaar kijken en welke ideeën er op tafel komen.”

Overdag werken

Het tekort aan medewerkers en het nachtwerk in de bakkerij is iets waar Wilfred zelf mee bezig is en wat hij ook als een goed branche-breed gespreksonderwerp beschouwt. “Ik zag in Duitsland een mooi voorbeeld van een bakkerij waar iedereen om zeven uur ’s ochtends begint, niks geen nachtwerk. Dat is echt een voorbeeld voor mij en daar wil ik ook mee aan de slag. Over twee jaar hoop ik een plek te hebben op de nieuwe Foodmarkt in Groningen en daar wil ik op die manier gaan werken. Dan kun je ook andere medewerkers gaan zoeken want er zijn bijvoorbeeld steeds meer vrouwen die in een bakkerij willen werken, maar niet ’s nachts. Ook dat is iets om met z’n allen over na te denken richting 2030.”

logo bijeenkomst de meesters Blik op brood 2030 De eerste bijeenkomst op 22 september staat in het teken van een dialoog tussen de Meester Boulangers (Peter Bienefelt, Hiljo Hillebrand en Wilfred Haafs) en specialisten uit de bakkersbranche. Zij spreken over het brood bakken in de toekomst en welke uitdagingen of meevallers de branche te wachten staan.

Vanwege corona is aanwezigheid bij de bijeenkomsten op uitnodiging. Bakkers in bedrijf zal verslag doen van de bijeenkomsten.

Altijd op de hoogte blijven?