Dagtrainingen IJscentrum gaan diepte in

Ijscentrum_agenda ijs

Foto: IJscentrum

Tussen april en het einde van de zomer kun je bij het IJscentrum – naast de basiscursus IJsbereider – terecht voor eendaagse trainingen die de focus leggen op één onderwerp. De dagcursussen Vegan IJs, Suikerreductie en Smaak vanuit de basis wisselen elkaar af. Daarnaast maakt een nieuwe cursus zijn intrede: bindmiddelen en emulgatoren. En meer cursussen volgen.

Dat vanaf 1 april het IJscentrum weer van start gaat, betekent dus dat de school voor ijsbereiders tot die tijd gesloten blijft. Met dit besluit maakt het IJscentrum een flink statement. "We geven gehoor aan het verzoek van het kabinet om de reisbewegingen tot en met maart zoveel mogelijk te beperken", geeft manager Hidde de Brabander aan. "We vinden het absoluut onverantwoord om mensen die vanuit het hele land en in een aantal gevallen zelfs uit België, naar Vlaardingen te laten komen om vervolgens vrij dicht op elkaar in een praktijkruimte te gaan werken. Mondkapje en onderlinge afstand zijn tot nog toe afdoende geweest. Maar we zien allemaal dat deze periode te lang duurt. We kunnen niet anders dan zeggen: blijf voorlopig maar thuis."

Duidelijkheid bieden

Meerdaagse cursussen vinden vaak op één dag in de week gedurende opeenvolgende weken plaats. Bij elke aanscherping van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken, stond de afdeling planning van IJscentrum voor de keuze: cursusdata verplaatsen, de cursus annuleren of de cursus deels online te geven. “De huidige omstandigheden maken het onmogelijk voor ons om de cursisten de duidelijkheid te bieden die ze nodig hebben. Ook zij zitten met een planning.”

Om de kans op herhaling van de afgelopen periode te beperken, worden nagenoeg alle meerdaagse trainingen opgeschort naar de nazomer. Uitzondering is de cursus IJsbereider. Met het aantal aanmeldingen die hiervoor binnenkomen, is het onmogelijk om deze cursus nog langer uit te stellen. "Dan zouden we echt deelnemers moeten teleurstellen. Ondernemers die misschien wel dit jaar willen beginnen met ijsverkoop en op de juiste manier willen starten: met een gecertificeerd diploma." De Brabander belooft alle gevorderde ijsbereiders: “Dit najaar gaan we knallen met onze gespecialiseerde cursussen.”

De storm uitzitten

Tijdens de eendaagse cursussen worden deelnemers volop bijgespijkerd over één onderwerp. Dat kan op het gebied van trends zijn, maar ook speciale grondstof- en techniekgerichte cursussen zijn in de maak. Op dit moment staan de cursussen Vegan IJs, Suikerreductie en Smaak vanuit de basis op de planning. "Na de zomer hopen we dat de storm is gaan liggen", hoopt De Brabander. "Dan weten vakgenoten ons hopelijk weer te vinden voor onder meer de cursus Gespecialiseerd IJsbereider - Vaktechniek, Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie en Receptuurberekening."

De aangepaste planning is te vinden op www.ijscentrum.nl/agenda. Medio februari kondigen we twee nieuwe dagcursussen aan, te weten Cacao & Chocolade-ijs en Bindmiddelen & emulgatoren. Deze ‘dagspecials’ vinden plaats in mei.

IJscentrum_logo

Dossiers
Lees ook
Prijzen ambachtelijk ijs stijgen

Prijzen ambachtelijk ijs stijgen

Veel ijsondernemers vragen vanwege de stijgende kosten meer voor hun ijs. De meeste salons rekenen nu 1,25 tot 1,50 euro per bolletje. Dat vertelt Teun Loonen, voorzitter van het Ambachtelijk IJscentrum aan Nu.nl.

Bakkerij en lunchroom De Vegan Bakker opent in Heusden

Bakkerij en lunchroom De Vegan Bakker opent in Heusden

Vrijdag 22 juli opent de nieuwe lunchroom en bakkerij De Vegan Bakker in Heusden, naast Bakkertje Deeg. Hier worden volledig veganistische producten geserveerd die ontwikkeld en bereid zijn door eigenaar en vegan bakker Lucas Vermeulen.

‘Moderne studenten vragen om fris lesmateriaal’

‘Moderne studenten vragen om fris lesmateriaal’

De student van vandaag is anders dan vroeger. Dat vraagt om gemoderniseerd lesmateriaal. Bakery Institute werkt momenteel samen met horeca-expert en uitgeverij SVH aan een compleet nieuw lespakket voor het mbo.