Dagtrainingen IJscentrum gaan diepte in

Ijscentrum_agenda ijs

Foto: IJscentrum

Tussen april en het einde van de zomer kun je bij het IJscentrum – naast de basiscursus IJsbereider – terecht voor eendaagse trainingen die de focus leggen op één onderwerp. De dagcursussen Vegan IJs, Suikerreductie en Smaak vanuit de basis wisselen elkaar af. Daarnaast maakt een nieuwe cursus zijn intrede: bindmiddelen en emulgatoren. En meer cursussen volgen.

Dat vanaf 1 april het IJscentrum weer van start gaat, betekent dus dat de school voor ijsbereiders tot die tijd gesloten blijft. Met dit besluit maakt het IJscentrum een flink statement. "We geven gehoor aan het verzoek van het kabinet om de reisbewegingen tot en met maart zoveel mogelijk te beperken", geeft manager Hidde de Brabander aan. "We vinden het absoluut onverantwoord om mensen die vanuit het hele land en in een aantal gevallen zelfs uit België, naar Vlaardingen te laten komen om vervolgens vrij dicht op elkaar in een praktijkruimte te gaan werken. Mondkapje en onderlinge afstand zijn tot nog toe afdoende geweest. Maar we zien allemaal dat deze periode te lang duurt. We kunnen niet anders dan zeggen: blijf voorlopig maar thuis."

Duidelijkheid bieden

Meerdaagse cursussen vinden vaak op één dag in de week gedurende opeenvolgende weken plaats. Bij elke aanscherping van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken, stond de afdeling planning van IJscentrum voor de keuze: cursusdata verplaatsen, de cursus annuleren of de cursus deels online te geven. “De huidige omstandigheden maken het onmogelijk voor ons om de cursisten de duidelijkheid te bieden die ze nodig hebben. Ook zij zitten met een planning.”

Om de kans op herhaling van de afgelopen periode te beperken, worden nagenoeg alle meerdaagse trainingen opgeschort naar de nazomer. Uitzondering is de cursus IJsbereider. Met het aantal aanmeldingen die hiervoor binnenkomen, is het onmogelijk om deze cursus nog langer uit te stellen. "Dan zouden we echt deelnemers moeten teleurstellen. Ondernemers die misschien wel dit jaar willen beginnen met ijsverkoop en op de juiste manier willen starten: met een gecertificeerd diploma." De Brabander belooft alle gevorderde ijsbereiders: “Dit najaar gaan we knallen met onze gespecialiseerde cursussen.”

De storm uitzitten

Tijdens de eendaagse cursussen worden deelnemers volop bijgespijkerd over één onderwerp. Dat kan op het gebied van trends zijn, maar ook speciale grondstof- en techniekgerichte cursussen zijn in de maak. Op dit moment staan de cursussen Vegan IJs, Suikerreductie en Smaak vanuit de basis op de planning. "Na de zomer hopen we dat de storm is gaan liggen", hoopt De Brabander. "Dan weten vakgenoten ons hopelijk weer te vinden voor onder meer de cursus Gespecialiseerd IJsbereider - Vaktechniek, Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie en Receptuurberekening."

De aangepaste planning is te vinden op www.ijscentrum.nl/agenda. Medio februari kondigen we twee nieuwe dagcursussen aan, te weten Cacao & Chocolade-ijs en Bindmiddelen & emulgatoren. Deze ‘dagspecials’ vinden plaats in mei.

IJscentrum_logo

Dossiers
Lees ook
De vegan bakker

De vegan bakker

Vegan is en blijft voorlopig de trend. Opleidingen zoals Bakery Institute en het IJscentrum geven er lessen in en nu komt de bekende Franse patissier Rodolphe Landemaine met een boek over vegan bakken. Hoog tijd dus om er aandacht aan te besteden, want als zelfs de Fransen overwegen hun roomboter te laten staan…

Roomijs is favoriet bij veel Nederlanders

Roomijs is favoriet bij veel Nederlanders

Bij de zomer hoort ijs. 90 procent van de Nederlanders eet regelmatig een ijsje. Reden voor Maaltijdplatform Deliveroo om de ijsvoorkeuren te onderzoeken. Roomijs blijkt de favoriet, en dan met name in de smaak chocolade.

Wijzigingen bestuur NL IJs

Wijzigingen bestuur NL IJs

Hidde de Brabander neemt het voorzittersstokje over van Luc Blok, in het bestuur van Stichting Nederlandse IJsbereidingssector. De manager van het IJscentrum was al bestuurslid, sinds de oprichting van NL IJs eerder dit jaar. Blok blijft aan als bestuurslid.