‘Altijd opletten of alles mooi en recht is’

16 november 2022 Michelle de Koning

Nederlands kampioen banketbakken Marten Boonstra De Echte Bakker

“Deze twee zijn de kracht van het bedrijf”, zegt eigenaar Marten Boonstra terwijl hij wijst op Arjen Hoekstra en Antje Landheer. Samen vieren ze in Heerenveen dat Bakkerij Marten Boonstra in Akkrum is uitgeroepen tot Nederlands kampioen banketbakken.

“Als ik bij ons in de vitrine kijk, ziet alles er heel mooi en strak uit en dat is aan Arjen te danken”, vervolgt Marten Boonstra de lofzang op zijn medewerkers. Arjen Hoekstra – die nu zo’n tien jaar bij de bakker in Akkrum werkt – knikt instemmend. “We hoorden vanavond veel over oefenen, oefenen, oefenen maar bij ons speelt kijken ook een heel belangrijke rol. Goed kijken wat je doet en altijd opletten of het mooi en recht is. Vruchtjes moeten bijvoorbeeld altijd dezelfde kant op liggen, op dat soort dingen let ik altijd.” Marten laat ondertussen een foto zien van een vitrine in Akkrum.

Een super strakke vitrine

“Ik wilde op een gegevens moment net even wat meer doen”, vertelt Marten. “Zo’n tien jaar geleden, toen Arjen net bij ons was begonnen, zijn we aan de slag gegaan om dingen wat anders-dan-anders aan te pakken.” Zo verkoopt Bakkerij Marten Boonstra bijvoorbeeld een vierkante gevulde koek. “En we zijn eens helemaal gestopt met de verkoop van appelpunten.” Arjen: “Dat vinden klanten wel even gek, maar ze zijn ook weer heel blij als je het dan wel weer een keer maakt.” Marten wil zijn klanten verrassen en dat mensen speciaal komen voor het mooie gebak. “Mooie producten, die super strak in de vitrine staan, daarmee wilde ik me onderscheiden. Arjen en Antje zorgen daarvoor.” Arjens motto is dan ook: eerst goed en dan snel. Marten lacht: “Ik ben wat meer van het efficiënte, maar onze combinatie is goed.”

In die combinatie speelt ook Antje Landheer een belangrijke rol. Een ambitieuze jonge bakker die onlangs nog de Talentenprijs Patisserie bij de Gouden Gard won. “Ik vind wedstrijden heel leuk, ik ga graag de uitdaging aan”, vertelt ze. En ze is kritisch, geven Arjen en Marten aan. Lachend reageert Antje: “Ja, ik vind dat we voor de BakkersVakWedstrijden eigenlijk te weinig geoefend hebben.”

Marten Boonstra De Echte Bakker is de eerste Nederlands Kampioen banketbakken. De bakkerij behaalde deze titel met een score van 448 punten voor de producten roomboterspritsen, roomboter amandelletter B, vormbonbons, bavaroisetaartje, roombotercake en gevulde koek. Met hun roomboterspritsen en gevulde koek sleepte de bakkerij ook nog twee wisseltrofeeën in de wacht.

Eerste Nederlandse kampioenschappen

Tijdens de BakkersVakWedstrijden stonden dit jaar voor het eerst drie nationale titels op het spel. Bakkerij Marten Boonstra uit Akkrum werd Nederlands kampioen banketbakken, Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen mag zich Nederlands kampioen broodbakken noemen en Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk nam de titel Nederlands kampioen koekbakken mee naar huis.

De volledige uitslagen van de BakkersVakWedstrijden staan op de website van de stichting BakkersVakWedstrijden.

Altijd op de hoogte blijven?