Gouden Gard 2022 voor Jiska Lobbert

12 oktober 2022 Jorien Tromp Oscar van der Wijk

V.l.n.r: Jiska Lobbert, presentatrice Laurien Verstraten, Ruben Koelman en Larissa Boden. Foto door Oscar van der Wijk.

Jiska Lobbert wint de Gouden Gard 2022, de vakwedstrijd voor jonge patissiers. Met haar showtafel in het thema India, een spectaculaire olifant als showstuk, won ze de meeste punten van de vakjury én de meeste stemmen van het publiek op social media.

Dit jaar deden drie deelnemers mee aan de Gouden Gard, de jaarlijks terugkerende wedstrijd voor jonge talentvolle banketbakkers. Naast de strijd om de Gouden Gard vonden ook de Talentenprijzen voor Patisserie en Boulangerie plaats. Antje Landheer won de Talentenprijs Patisserie met haar Tour de France-desserttaart en Luke Baas won de Talentenprijs Boulangerie.

Gouden Gard

Jiska liet zich voor haar deelname inspireren door India en maakte als showstuk een olifant. Ook maakte ze een lotusbloem als desserttaart, waarin ze als bijzonder ingrediënt kerrie gebruikte voor haar biscuit. “Daar heb ik wel een risico mee genomen, maar dat moet ook wel binnen zo’n wedstrijd. Met de basissmaken kun je niet altijd winnen”, vertelt ze op het podium. Verder liet ze de Indische sari, henna, het kleurenpoederfestival en de Taj Mahal in haar producten terugkomen. De Jury noemt het een ‘ongekend totaalplaatje’ en zegt dat alle producten en smaken klopten. “Dit is het mooiste compliment dat je kan krijgen,” reageert Jiska als ze de Gouden Gard ontvangt. Met de meeste punten op social media won ze naast de Gouden Gard ook nog de Social Media prijs.  

Gouden Gard 2022 Jiska Lobbert_Oscar van der Wijk Jiska bij haar showstuk met het thema India. Foto door Oscar van der Wijk.

Op de tweede plek eindigde Ruben Koelman met zijn showtafel in het thema Mexico, geïnspireerd op zijn studiereis naar de cacaoplantages. Hij maakte als showstuk een boom die centraal stond in de godsdienst van de Maya’s. Larissa Boden won de Bronzen Gard met haar showtafel gebaseerd op Marie Antoinette. Haar showstuk was een jurk geïnspireerd op de Franse koningin en ze liet in haar producten veel bloemensmaken terugkomen.

Talentenprijzen

Aan de wedstrijd om de Talentenprijs Patisserie deden vijftien deelnemers mee. Zij kregen de opdracht om een desserttaart te maken in het thema ‘Classical French’. De taart van Antje Landheer met het thema Tour de France werd als beste beoordeeld door de vakjury. Ze gebruikte hierin de gedurfde smaak lavendel, in combinatie met champagne, peer en walnoot. “De taart heeft me veel tijd gekost”, vertelt ze. “Ik ben lang bezig geweest met denken over de inhoud en decoratie.” Op de tweede plaats eindigde Alian Bowmer met zijn desserttaart van chocolade en de derde plaats ging naar Tijs Hermkens, die zich liet inspireren door de Franse schilder Monet en een waterlelie maakte.

De wedstrijd Talentenprijs Boulangerie werd vorig jaar geïntroduceerd en is dit jaar flink gegroeid. Er deden twaalf deelnemers mee. De eerste plaats ging naar Luke Baas, omdat zijn producten er volgens de Jury uitsprongen vanwege de goede smaken en structuren. De winnaar van vorig jaar, Maarten Kasper, eindigde als tweede. Op de derde plaats eindigde Raymond Eygendaal. “Ik ben super trots en ik heb er hard voor gewerkt”, zegt Luke. Hij wil zich blijven ontwikkelen en is van plan zich volgend jaar in te schrijven voor de Gouden Gard Boulangerie, die dan voor de eerste keer plaatsvindt.

Gouden Gard 2022 Talentenprijzen_Oscar van der Wijk Antje Landheer en Luke Baas. Foto door Oscar van der Wijk.

Consumentenprijs

Bakkers in Bedrijf reikt jaarlijks de Consumentenprijs uit. Deze gingen dit jaar ook naar Antje Landheer en Luke Baas. Zij winnen de consumentenprijs en daarmee een interview in de rubriek De Toekomst in Bakkers in Bedrijf. Daarnaast krijgen zij een jaarabonnement cadeau.

Afscheid voorzitter Hidde de Brabander

Tijdens deze editie nam Hidde de Brabander afscheid als voorzitter van de Vereniging Gouden Gard. Hij draagt het stokje over aan twee nieuwe voorzitters: Dré Eversteijn voor de patisserie en Hiljo Hillebrand voor de boulangerie. Volgend jaar wordt de Gouden Gard voor het eerst ook geopened voor Boulangerie. “We misten nog iets voor broodbakkers, en op deze manier komt er een heel mooi vervolg van wedstrijden voor boulangers in Nederland”, zegt Hidde. “Het gaat volgend jaar ook nog meer om kwaliteit.” De wedstrijd wordt vanaf volgend jaar anders ingericht, waardoor er voor de Gouden Gard drie kandidaten per wedstrijd meedoen. Op die manier kan de Vereniging zich nog meer richten op het begeleiden van de deelnemers. Hidde: “De Gouden Gard is een wedstrijd voor de toekomst van het ambacht. Ik wil Dré en Hiljo heel veel succes wensen en kijk uit naar volgend jaar.”

De uitreiking van de Gouden Gard en Talentenprijzen is terug te kijken op het YouTube-kanaal van de Gouden Gard. 

Altijd op de hoogte blijven?